Wyniki polskiego eksportu mięsa, przetworów i żywca za pierwszy kwartał 2022 r. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Wyniki polskiego eksportu mięsa, przetworów i żywca za pierwszy kwartał 2022 r.

W pierwszym półroczu 2022 r. przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej mięsa, przetworów mięsnych i żywca były o 37% wyższe niż rok wcześniej i wyniosły 4,5 mld EUR (20,7 mld zł), stanowiąc 21% wartości całego polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych - podaje Biuro Analiz i Startegii KOWR. 

Największy udział w wartości eksportu żywca, mięsa i przetworów miały produkty drobiowe, które sprzedano za 2,3 mld EUR (10,8 mld zł). Przychody z eksportu asortymentu wołowego i cielęcego wyniosły 1,1 mld EUR (5,2 mld zł), a wieprzowego – 827 mln EUR (3,1 mld zł). Pozostałe 184 mln EUR pochodziło ze sprzedaży innych gatunków mięs, przetworów i żywca. 

W okresie styczeń–czerwiec 2022 r. z Polski wyeksportowano 961 tys. ton produktów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek), o 9% więcej niż przed rokiem. Jednocześnie do kraju przywieziono 103 tys. ton drobiu, o 26% więcej niż w analogicznym okresie 2021 r.

Żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych wyeksportowano 231 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), o 4% mniej niż przed rokiem. Wolumen importu asortymentu woło- wego i cielęcego wzrósł o 33%, do 32 tys. ton.

Eksport żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych był o 11% mniejszy niż przed rokiem i wyniósł 313 tys. ton (w ekwiwa- lencie tusz). W tym czasie do Polski sprowa- dzono 508 tys. ton asortymentu wieprzowego, o 14,5% więcej niż w analogicznym okresie 2021 r. 


 


Autor: Źródło: KOWR

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.