Sposób pakowania mięsa z kurczaka to ważny czynnik, który wpływa na jego świeżość i jakość. Producenci, aby wydłużyć okres trwałości produktów, pakują mięso w atmosferze ochronnej MAP.
Na czym więc polega ta metoda i dlaczego warto kupować mięso z kurczaka pakowane właśnie w ten sposób?
Pakowanie w atmosferze ochronnej MAP polega na zastąpieniu powietrza w opakowaniu przez różne mieszaniny gazów (dwutlenek węgla i azot). Jest to naturalna metoda, dzięki której drób utrzymuje świeżość przez dłuższy czas bez mrożenia i stosowania środków konserwujących oraz zachowuje właściwy wygląd, kolor i smak. Sklepy powinny, więc posiadać w swojej ofercie produkty pakowane
w ten sposób, ponieważ są one chętniej wybierane, niż mięso sprzedawane luzem. Wynika to z tego, że higiena i bezpieczeństwo żywności są gwarantowane. Nie ma możliwości, aby jakiekolwiek drobnoustroje przedostały się do mięsa, jest zabezpieczone przed działaniem bakterii. Klient sięgając po zapakowane w ten sposób elementy kurczaka ma pewność, że są one naturalne i przechowywane w odpowiednich warunkach. Nie musi stać w kolejce, zabiera produkt z lady oszczędzając tym samym czas.
Kolejną zaletą jest świadomość pochodzenia mięsa. Na opakowaniu znajduje się etykieta zawierająca dane producenta łącznie z numerem weterynaryjnym zakładu. Sprzedawcy są w stanie udzielić informacji klientowi, skąd dane mięso pochodzi i jaki jest jego skład.
Storteboom Hamrol Sp. z o. o. z wielkopolski w swojej ofercie posiada szeroką gamę elementów z kurczaka (filet drobiowy, ćwiartka, podudzie, polędwiczka, skrzydło, udziec) pakowanych w atmosferze ochronnej MAP. Współpraca to gwarancja dostawy świeżych produktów spełniających oczekiwania konsumentów.
Szczegółowe informacje można uzyskać pod numerem telefonów: 61 445 33 00.