fot. FirmyTołoczko
Firma TOŁŁOCZKO to mała firma rodzinna założona w 1993 roku przez Iwonę i Tomasza Tołoczko. Jej misją jest produkcja naturalnych wyrobów wędliniarskich i sprzedaż zdrowej żywności.
Działalność naszej firmy w ostatnich latch została zauważona i doceniona za lata pracy i trudu, jaki wkładamy w produkcję zdrowej żywności. Odnieśliśmy kilka sukcesów w ostatnich latach m.in.: Wiosenny konkurs ORŁY WPROST, który rozwinął skrzydła w naszej firmie i za nim poszły kolejne sukcesy.
W 2018 w Gdańsku odbyła się gala wręczenia statuetek i wyróżnień ORŁY WPROST. Firma TOŁŁOCZKO otrzymała wyróżnienie ORZEŁ POLSKIEGO ROLNICTWA, a w tym samym roku w LUBANIU zajęliśmy I miejsce w kategorii FIRMA w województwie pomorskim AGROLIGA 2018 uzyskując tytuł Mistrza Województwa Pomorskiego. Tym samym zostaliśmy nominowani do szczebla krajowego AGROLIGA 2018 i znaleźliśmy się wśród 14 finalistów wojewódzkich z całej Polski w kategorii FIRMA. Finał konkursu AGROLIGA 2018 odbył się w czerwcu 2019 roku w Pałacu Prezydenckim pod patronatem Prezydenta RP.
fot. FirmyTołoczko
Jako wyróżnieni laureaci jesteśmy wdzięczni organizatorom. Konkurs AGROLIGI organizowany jest od 1993 roku przez AGRO-magazyn ludzi przedsiębiorczych. Jego celem jest wyłonienie Mistrzów Krajowych AGROLIGI w dwóch kategoriach: ROLNICY oraz FIRMY. Laureaci konkursu, zarówno szczebla krajowego, jak i wojewódzkiego, stają się symbolem przedsiębiorczości, inicjatywności i gospodarności w polskim rolnictwie oraz agrobiznesie.
Kolejnym ważnym wydarzeniem dla naszej firmy w 2018 roku, był udział w finale konkursu Lider Promocji Słupskiej Gosodarki SREBRNY NIEDŹWIEDŹ 2018, gdzie zajęliśmy I miejsce w kategorii małe i średnie firmy. - podkreśla Iwona Tołoczko. Myślę, że firma rodzinna to potężna siła i wierzę w dalszy nasz rozwój - z przekonaniem dodaje Iwona Tołoczko.
W dobie powstawania hipermarketów skazani byliśmy sami na siebie i walkę o klienta konkurując z molochami. Przetrwaliśmy i działamy nieprzerwanie od 1993 roku do dzisiaj. Mamy w firmie różne zdania i spostrzeżenia, ale przyświeca nam jeden idea — szczególna uwaga na oczekiwania klienta wobec jakości produktu — rzetelność, jakość i uczciwość. Tworzymy od początku do końca manufakturę wędliniarską.
W moim i męża domu tradycją było robienie własnych wędlin. Zawsze robiliśmy domowe wędliny dla siebie, więc kilka lat temu zrodziła się myśl, aby otworzyć mały rodzinny Zakład Przetwórstwa Naturalnego w Kruszynie. Musieliśmy przejść szereg formalności związanych z otworzeniem zakładu. Firma ma charakter rodzinny. Sukcesja już trwa od kilku lat. Wiemy, że musi potrwać jeszcze kilka lat, aby firma została przekazana w ręce dzieci, żeby nią umiejętnie zarządzały i przetrwała na następne pokolenia. Mamy dwóch synów i córkę, która jest już samodzielna. Chciałabym z mężem, żeby synowie przejęli i rozwinęli jeszcze dalej ten rodzinny biznes.
Firmy rodzinne to potężna siła, one napędzają gospodarkę i dlatego wierzę w nasz dalszy rozwój. Młodszy syn Miłosz uczy się w Technikum Ekonomicznym, syn Krzysztof wykształcony w innym kierunku zdecydował się na pozostanie w firmie i w ubiegłym roku zdobył tytuł czeladnika, a mąż jest mistrzem rzeźnikiem — wędliniarzem.
Firma TOŁŁOCZKO jest członkiem SIPH- Słupskiej Izby Przemysłowo Handlowej oraz członkiem Cechu Rzemiosł Różnych w Słupsku. Należymy również do Stowarzyszenia Inicjatywy Firm Rodzinnych w Warszawie i Fundacji Firmy Rodzinne w Poznaniu. Dzięki tym organizacjom uczestniczymy w szkoleniach, konferencjach, spotkaniach mentoringowych poświęconych firmom rodzinnym z Polski i zagranicy, uczymy się wzajemnie, wspieramy, zdobywamy wiedzę i doświadczenie. Używamy znaku Firma Rodzinna — Drzewko, które jest marką Firm Rodzinnych i godną zaufania. Ponadto wyroby rekomendujemy własnym nazwiskiem i za nie odpowiadamy.
Nie korzystamy z pośredników, dzięki czemu możemy zagwarantować najwyższą jakość oferowanych produktów mięsno-wędliniarskich zaspokajając najwybredniejszych klientów ceniących jakość i smak. Do swoich sklepów firmowych sprowadzamy baraninę, jagnięcinę, cielęcinę, wołowinę oraz wieprzowinę. W stałej ofercie znajduje się pełen asortyment mięsa z własnego rozbioru bez nastrzyku sprowadzanego z Kaszub od naszych lokalnych rolników. Najważniejsze jest, aby do produkcji używać mięsa świeżego i z wiadomego źródła pochodzenia oraz polskiego.
W marcu 2016 roku uruchomiliśmy w Kruszynie gm. Kobylnica: MOL- Zakład Przetwórstwa Mięsa- Wędliniarstwo Naturalne. Do produkcji wyrobów wędliniarskich używa się tam tylko 100% mięsa. Wędzenie odbywa się w tradycyjnych wędzarniach opalanych drewnem twardym bukowym, olchowym i drzew owocowych. Dzięki stosowaniu dawnych metod produkcji wytwarzane wyroby mają niepowtarzalny smak i aromat jak kiedyś. Jest to Manufaktura Wędliniarska. Syn Krzysztof już od kilku lat pracuje w firmie na produkcji, sami dobieramy przyprawy i składniki, tworząc własne receptury. Cieszymy się, że ratujemy zanikające zawody rzemieślnicze. Wszystkie wyroby wędliniarskie spełniają surowe normy unijne dotyczące wędzenia naturalnego, co gwarantuje bezpieczeństwo spożywanych wyrobów. Przygotowywane szynki, polędwice, kiełbasy mają niepowtarzalny smak, który doceniają smakosze. Specjalność zakładu, receptura opracowana przez syna Krzysztofa. Kawałki szynki, łopatki, golonki w galaretce, peklowane, a następnie gotowane i nakładane do batonów tzw. mięso na ostro z czosnkiem niedźwiedzim – inaczej galantyna, cieszy się uznaniem wśród klientów. Wyrazisty czosnkowy smak przypomina mięso, jak było robione kiedyś. Wprowadzamy stopniowo nowe wyroby wg starych receptur.
Na rynku jest widoczne zapotrzebowanie na naturalną żywność i wychodząc naprzeciw potrzebom konsumenta, wytwarzamy naturalne wyroby wędliniarskie. Chcemy zdrowo żywić nasze społeczeństwo.
Wędliny tradycyjne pomorskie, usługa wędzenia - TOŁŁOCZKO
telefon: 730 540 000, e-mail: biuro@tolloczko.com.pl, www: tolloczko.com.pl