Restauracja Podzamcze mieści się w mieście Olkusz - w województwie Małopolskim. Zlokalizowana jest przy ruinach Zamku Rabsztyn. Przyciąga klientów niepowtarzalnym klimatem i doskonałym jedzeniem.
Wywiadu dla portalu FirmyMięsne udzielił Jerzy Sibielak, właściciel restauracji.
Remigiusz Zagraba: Jednym ze sztandarowych dań w Państwa ofercie jest stół wiejski. Jakie produkty się w nim znajdują?
Jerzy Siebielak: W ofercie stołu wiejskiego znajdują się najbardziej popularne wyroby wiejskie, w postaci kiełbas swojskich, salcesonów, kaszanki a także wyrobów wędliniarskich z małych wytwórni wędliniarskich. Często na stole wiejskim umieszczamy również golonki i mięsa pieczone przez nas.
R.Z.: Imprezy okolicznościowych w Państwa lokalu to jedna z najpopularniejszych form spędzania czasu, podczas ważnych uroczystości i wydarzeń. Na jakie atrakcje mogą liczyć klienci?
J.S.: Nasza restauracja specjalizuje się w obsłudze różnego rodzaju przyjęć okolicznościowych. Dysponujemy dwiema salami. Obsługujemy imprezy począwszy od tych najmniejszych – urodzin, imienin, spotkań firmowych poprzez komunie, chrzciny, skończywszy na weselach. W ofertę wchodzi wynajem sali wraz z usługą gastronomiczną. Klient otrzymuje menu i sam wybiera dania, które mają być serwowane. Większość potraw jest przyrządzana przez nas z półproduktów, wyjątek stanowią wędliny wiejskie, które kupujemy w zakładach wędliniarskich mających dobrą renomę.
R.Z.: Większość dobrych restauracji ma swoją specjalność. Z jakiego dania są Państwo szczegónie dumni?
J.S.: W dniach, w których serwujemy golonki, wtedy to one cieszą się największym zainteresowaniem. Są one świeże, gotowane w tym samym dniu. Dużym zainteresowaniem cieszą się również polędwiczki wieprzowe w sobie grzybowym. Na niedzielny obiad klienci chwalą sobie roladę śląską, devolaye- zarówno te w wersji tradycyjnej jak również nasze „podzameckie”. Opieramy swoją kuchnie na potrawach tradycyjnych, polskich, to jest nasze główne przesłanie.
R.Z.: Jakie wymagania stawiacie Państwo dostawcom mięsa i wędlin?
...........
R.Z.: Co wyróżnia restaurację Podzamcze na rynku gastronomicznym?
J.S.: Działamy na rynku już prawie 20 lat. Wyróżnia nas lokalizacja przy malowniczych ruinach zamku Rabsztyn. Budynek ma ponad 200 lat, jest zbudowany całkowicie z drzewa. Dysponujemy ogródkiem z grillem, który poprzez bezpośredni widok na zamek w sezonie letnim cieszy się dużym zainteresowaniem klientów.
Rabsztyn 22 32-300 Olkusz
Kontakt telefoniczny:
(32) 645-07-42
509-153-011