W tym roku mija 30 lat od powstania marki Skiba, która obecnie jest jednym z liderów branży mięsnej w Polsce i Europie. Firmę założył Andrzej Skiba wraz z żoną Mirosławą. Zakłady Mięsne Skiba S.A. to trzy nowoczesne zakłady w skład których wchodzą: Ubojnia Trzody Chlewnej w Chojnicach, Ubojnia Bydła w Czersku oraz Przetwórnia Mięsa w Chojnicach.
Główną specjalizacją firmy jest mięso czerwone: wieprzowina i wołowina, nie brakuje jednak produktów drobiowych. Wędliny wytwarzane pod marką Skiba to kunszt masarstwa z ponad 30-letnią tradycją i doświadczeniem. Szynki, kiełbasy, polędwice, parówki, pasztety, kaszanki do dzisiaj zachowały swój charakter, smak i jakość, dzięki recepturom, które nadają produktom wyjątkowości i unikatowości.
Ważnym aspektem w utrzymaniu najwyższych standardów jest własny ubój, co pozwala na pełną kontrolę produktów, które trafiają na stoły konsumentów w: Polsce, Europie, Ameryce Północnej, Ameryce Środkowej, Azji i Afryce.
Kadra
Każdego dnia na sukcesy i rozwój firmy Skiba pracuje ponad 1100 kompetentnych, zaangażowanych w swoją pracę pracowników. Jedną z kluczowych wartości jest szacunek do siebie nawzajem. Rozwój i podnoszenie swoich kompetencji to priorytety, dzięki którym firma jest dzisiaj na drodze stałego wzrostu.
Bezpieczeństwo i misja
Warto podkreślić, że bezpieczeństwo i zdrowie konsumentów jest na pierwszym miejscu, a to m.in. dzięki wysokim standardom jakościowym IFS i BRC. Pomimo dużej skali działalności firma nigdy nie utraciła rodzinnego charakteru i tożsamości. Właściciele wierzą, że miłość do tradycyjnych kaszubskich smaków, a także przekazywanie ich kolejnym pokoleniom jest ważną misją.
Dla innych
Firma Skiba S.A. bierze udział w akcjach dobroczynnych i wspiera różnego rodzaju inicjatywy sportowe. Z okazji jubileuszu 30-lecia Zakładów Mięsnych Skiba S.A. podjęła szereg działań, które przyczyniły się do powstania kolejnego placu zabaw nieopodal zakładu produkcyjnego. Udało się tym wywołać nie tylko uśmiech, ale przede wszystkim sprawić radość najmłodszym mieszkańcom Chojnic.
Planeta i środowisko
Wspólnie z pracownikami posadzono kilkadziesiąt drzew jako symbol trwałości i przywiązania do chojnickiej ziemi. Do ekologii i ochrony środowiska firma przykłada bardzo dużą wagę. Znajduje to także potwierdzenie w procesach produkcyjnych, w których wykorzystywane są najnowocześniejsze technologie i procedury, aby jak najmniej ingerować w otaczające środowisko.
ZAKŁADY MIĘSNE SKIBA
telefon:
52 39 65 600
52 39 65 605
e-mail:
marketing@zmskiba.pl
skiba@zmskiba.pl