"Jesteśmy firmą, która wyspecjalizowała się w produkcji spożywczej, gdzie dedykowane są lampy o wysokiej odporności na mycie ciśnieniowe i trudne warunki pracy"- mówi Przemysław Grudziński, Prezes ILSS w rozmowie z portalem FirmyMiesne.pl
Remigiusz Zagraba: Jak na przestrzeni kilku ostatnich lat zmienił się rynek i oczekiwania klientów w zakresie oświetlenia?
Przemysław Grudziński: Głównym aspektem w przemyśle mięsnym jest kwestia norm jakości. Wiele obiektów, które były budowane w przeszłości przed 2012 r. musiały spełniać dużo mniej rygorystyczne parametry związane z oświetleniem miejsc pracy. Firmy nie musiały stosować tak wygórowanych norm związanych z jakością produkcji żywności, tj. HACCP, brytyjska „Berca” (BRC) oraz europejska IFS.
Jednym z aspektów, który się zmienia, to fakt, że obiekty, które posiadają system oświetleniowy oparty o świetlówki fluorescencyjne i oprawy hermetyczne niestety często nie spełniają obecnych norm i wymagań stawianym branży. Oprawy na skutek wieloletniego użytkowania bywają mocno zdegradowane, przeżółknięte ze względu na warunki pracy, promieniowanie UV czy temperatury panujące w oprawie. Skutkiem degradacji jest spadek efektywności świetlnej oprawy a co za tym idzie spadek natężenia oświetlenia na stanowisku pracy. Z naszych doświadczeń wynika, że może również wystąpić nieszczelność opraw co kwalifikuje je do niezwłocznej wymiany.
Normy z 2012 r. (PN-EN 12464-1_2012P) wymagają zwiększenia poziomu naświetlenia, w związku z czym zakłady są często zmuszone do modernizowania min. oświetlenia, z powodu wprowadzenia bardziej rygorystycznych przepisów.
R.Z.: Jakie jeszcze aspekty decydują o tym, że warto wymienić oświetlenie na ledowe?
P.G.: Po pierwsze dlatego, że coraz większy nacisk jest kładziony na warunki pracy pracowników a, w związku z czym zaczyna się zwracać uwagę na poprawę oświetlenia, w celu lepszego doświetlenia stanowisk pracy. Normy oświetlenia stanowisk pracy również są wyższe niż przed laty, dlatego też przedsiębiorcy często dążą do szybkiej modernizacji w zakresie spełniania norm, nadzorowanych również przez PIP. Drugim aspektem są koszty utrzymania ruchu w zakładach produkcyjnych. Nowe oświetlenie a szczególnie dedykowane w technologii LED znacznie zmniejsza ilość czasu poświęcanego na nieplanowane konserwacje oraz bieżący serwis oświetlenia opartego o świetlówki fluorescencyjne czyli naprawę starych i zużytych opraw oraz wymianę świetlówek.
R.Z.: A co z kosztami i wygodą? Czy w tym zakresie specjalistyczne oświetlenie ma jakieś atuty?
P.G.: Obecnie firmy zwracają uwagę przede wszystkim na żywotność źródeł światła w technologii LED, wysoką szczelność (IP66, IP67) oraz odporność antykorozyjną ze względu na kwasy i zasady, które używane są w czasie mycia i czyszczenia linii produkcyjnych. Ponadto obecne oczekiwania klientów są również takie, by otrzymywać bardzo wysokiej jakości źródła światła oraz żeby miały długoletnie okresy gwarancyjne. Dodatkowo pożądane jest, by oprawy były nierozbieralne i nadawały się do mycia myjkami ciśnieniowymi oraz żeby były zgodne z normami IFS, BRC, czyli żeby nie posiadały, np. części ruchomych, dawały się łatwo myć, nie posiadały zagłębień, rowków – miejsc, w których mogłyby się zbierać zabrudzenia, nieczystości, grzyby itd.
R.Z.: Jakie oświetlenie poleciliby Państwo do masarni lub średniego zakładu mięsnego i dlaczego?
P.G.: Nasza firma odpowiada na zapotrzebowania rynkowe - wyspecjalizowaliśmy się w realizacji pożądanych zastosowań. Używamy lamp oświetleniowych (nierozbieralnych), które spełniają powyższe wymagania, czyli dają możliwość mycia myjkami ciśnieniowymi (IP66 i IP67), pracują w niskich i wysokich temperaturach.
Przykładowo dla obszarów do składowania, magazynowania czy chłodzenia proponujemy lampę Green 06 ANC. Jest to lampa dedykowana branży spożywczej – pracuje w niskich temperaturach, tunelach mroźniczo-chłodniczych, daje bardzo dużo światła i może być zastępowana w stosunku 1:1 do obecnych źródeł światła. Jest to o tyle ważne, że nie trzeba zmieniać instalacji elektrycznych, przebudowywać ich pod kątem modernizacji oświetlenia.
Zarówno budowa nowej hali, jak i modernizacja już istniejących, jest poprzedzona audytem, który wykonujemy w celu określenia faktycznych potrzeb, zbadania natężenia oświetlenia i dostosowania oświetlenia do potrzeb, które występują w danym zakładzie.
W obszarze jednego zakładu mogą występować różne zapotrzebowania, tj. np. w ramach jednej masarni mogą być zarówno linie rozbiorowe, tunele mroźniczo-chłodnicze czy tunele wychładzania; mogą być także hale rozbiorowe czy wędzarnie. Naszą rolą jest, by proponować w miejscach kluczowych rozwiązania, które są dopasowane do potrzeb i norm, które muszą być spełnione w takich obszarach. Dla przykładu obszary wędzenia czy obróbki termicznej stosujemy lampę Green07 dobrze spisującą się przy wysokich temperaturach.
W związku z tym poprzedzamy naszą sprzedaż wywiadem lub wizją lokalną i projektowaniem. Wsparcie techniczne z naszej strony jest kluczem do tego, aby w maksymalny i najbardziej optymalny sposób zmniejszyć koszty zużycia energii elektrycznej i jednocześnie maksymalnie dobrze doświetlić stanowiska pracy, zgodnie z normami lub oczekiwaniami klienta. Dość często oczekiwania klienta są wyższe, niż normy – my to rozumiemy i potrafimy sprostać tym wymaganiom.
R.Z.: Co wyróżnia Państwa produkty od konkurencji specjalizującej się w oświetleniach przemysłowych LED?
P.G.: Jesteśmy firmą wysoce wyspecjalizowaną, zajmujemy się tylko i wyłącznie rozwiązaniami dedykowanymi dla przemysłu. ILSS jest firmą, która wyspecjalizowała się w rozwijaniu linii produktowych i produkcji opraw oświetleniowych w technologii LED dla branży spożywczej. Posiadamy rozwiązania dedykowane które są wstanie spełnić oczekiwania klienta w każdym obszarze występującym w zakładzie przetwórstwa mięsnego.
R.Z.: Jaką gwarancję ma klient, że produkt zamówiony u Państwa spełni jego oczekiwania w 100% ?
P.G.: W związku z tym poprzedzamy naszą sprzedaż dokładnym wywiadem czy wizją lokalną oraz wykonujemy projekt DIALUX modernizacji to jesteśmy w stanie wiele problemów wychwycić jeszcze w fazie projektowania. Kolejnym wyróżnikiem naszej działalności jest to, że produkty, które dostarczamy, są produkowane zawsze na zamówienie, a co za tym idzie – każdy z produktów możemy modyfikować w zależności od potrzeb klienta. Jeżeli klient nasze rozwiązanie będzie używał w mroźni lub przy opiekaniu czy wędzeniu, naszą rolą jest dopasowanie podzespołów lamp po to, aby były odporne na warunki w jakich będzie dana lampa pracować.
R.Z.: Bezpieczeństwo to czynnik bardzo ważny dla klienta. Jakie macie rozwiązania, aby klient mógł przysłowiowo spać spokojnie?
P.G.: Najważniejszym aspektem jest gwarancja – w zakładach przetwórstwa spożywczego, mięsnego, nawet w bardzo ciężkich warunkach pracy gwarantujemy 5 lat gwarancji, co nie zawsze jest osiągane dla konkurencji. Każda nasza oprawa posiada numer seryjny grawerowany na obudowie, a co za tym idzie – każdą oprawę, którą sprzedaliśmy wiemy gdzie i w jakich warunkach będzie pracowała dlatego też jesteśmy pewni, że zaproponowane zastosowanie na pewno spełni oczekiwania klienta. Poza tym w przypadku programu stałych dostaw jesteśmy w stanie zidentyfikować każdą oprawę oraz jej datę dostarczenia.
Pod kątem zakładów mięsnych proponujemy trzy rozwiązania:
1. Green06 ANC – Lampa antykorozyjna odporna na działanie agresywnych środków dezynfekujących, silne strumienie myjące i stosowana w mroźniach i tunelach mroźniczych.
Moc: 20W, 50W, 65W
Długość: 600, 1200, 1500mm
Średnica: 110mm
Temperatura barwowa (K): 3000-6000K
Współczynnik oddawania barw (CRI): min. 80
Szczelność: IP67
Stopień ochrony: IK8
Temperatura pracy: od -40 do +50*C
2. Green07 ANC – Lampa antykorozyjna stosowana w przetwórstwie mięsnym w obszarach pracy ogólnej przetwórczej, smażenie, wędzenie. Jest to standardowy zamiennik opraw 2x36W praz 2x58W.
Moc: 20 - 65W
Długość: 600-1500mm
Temperatura barwowa (K): 3000-6000K
Współczynnik oddawania barw (CRI): min. 80
Szczelność: IP66
Stopień ochrony: IK8
Temperatura pracy: od -20 do +50*C
3. Green06 ANC Mini – miniaturowa lampa antykorozyjna odporna na działanie agresywnych środków dezynfekujących, silne strumienie myjące i stosowana w jako oprawa stanowiskowa i kontroli jakości.
Moc: 20W, 36W, 48W
Długość: 600, 1200, 1500mm
Średnica: 70mm
Temperatura barwowa (K): 3000-6000K
Współczynnik oddawania barw (CRI): 80, 90+
Szczelność: IP67
Stopień ochrony: IK8
Temperatura pracy: od -40 do +40*C