Polska wołowina, bo jedzenie jest naszą pasją – to nas wyróżnia- Marek Burakowski, szef kuchni Butchery & Wine - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Polska wołowina, bo jedzenie jest naszą pasją – to nas wyróżnia- Marek Burakowski, szef kuchni Butchery & Wine

Anna Łydek: W stolicy jest wiele ciekawych restauracji, każda zachęca klientów czymś ciekawym. Co wyróżnia Państwa lokal?

Marek Burakowski: Jedzenie jest naszą pasją – zdecydowanie to nas wyróżnia. Dla nas najważniejsze są składniki, z których przyrządzamy posiłki. Wiemy, skąd pochodzi każdy nasz produkt - nieważne czy są to warzywa, nabiał, ryby czy mięso. Kuchnia Butchery & Wine jest prosta i szczera, pełna smaku i szacunku do produktów.

A.Ł.: W jakim mięsie Państwo się specjalizują, czy ma ono jakieś szczególne zalety?

M.B.: Specjalizujemy się w mięsie wołowym, najlepiej polskim. W dobrej wołowinie liczy się nie tylko rasa. Kontrolujemy sposób hodowli i odżywiania zwierząt, ich drogę do zakładu, ubój i wszystko to, co dzieje się z mięsem później. Nasza wołowina jest sezonowana minimum 28 dni, na sucho, w lodówkach, które zapewniają odpowiednie warunki: temperaturę i wilgotność powietrza. Sezonowana wołowina ma dużo lepsze właściwości kulinarne niż ta zwykła. Dzięki sezonowaniu powstaje surowiec dużo bardziej aromatyczny i delikatny, o wyrazistym smaku.

A.Ł.: Butchery & Wine zostało zarekomendowane w Przewodniku Michelina, niewątpliwie jest to ogromny sukces. Jak zapracowaliście Państwo na to osiągnięcie?

M.B.: to wyróżnienie jest dla nas powodem do dumy. Cieszymy się, że nasza ciężka praca zaowocowała uznaniem największych krytyków kulinarnych. Działamy w myśl zasady Love what You eat. Staramy się także, żeby nasze jedzenie sprawiało klientom radość. Ponadto traktujemy gości tak, jak sami chcielibyśmy być traktowani w restauracji.

A.Ł.: W Państwa menu znajduje się wiele ciekawych pozycji, każdy klient z pewnością znajdzie coś dla siebie. Czy jest jakieś szczególne danie, które polecacie Państwo dla smakosza wołowiny?

M.B.: Amatorzy mięsa wołowego z pewnością powinni spróbować pieczonego szpiku kostnego.
Odpowiednio wycięte i ugotowane kości szpikowe są podsmażane, a następnie umieszczane w piekarniku. Przed podaniem doprawiane są odpowiednimi przyprawami. Do tego dania podajemy sałatkę z natki pietruszki, szalotki oraz kaparów. Pieczywo pochodzi z naszej siostrzanej restauracji Rozbrat 20, w której chleb wypiekany jest według specjalnej receptury, na zakwasie, w piecu chlebowym.
Innym daniem szczególnie wartym polecenia są krokiety z żeber wołowych. Powstają z sezonowanych przez minimum 28 dni żeber wołowych. Uzupełnieniem krokietów jest sos Harissa. Przygotowujemy go na bazie domowego majonezu oraz marokańskiej mieszanki przypraw Harissa.

A.Ł.: Obecnie dla restauracji ważne jest znalezienie odpowiedniego dostawcy, takiego, który jest niezawodny. Skąd pochodzi Państwa mięso, jakie wymagania stawiacie Państwo dostawcom mięsa i wędlin?
...

 

Fot. Butchery & Wine


Autor: Anna Łydek

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.