Fot. Bożena Podobińska
Remigiusz Zagraba: Restaurację Kuchnia Polska „Gąska” można odwiedzić w Krakowie przy ul. Limanowskiego 1, przy Rynku Podgórskim. Kto szczególnie powinien odwiedzić Państwa restaurację?
Bożena Podobińska: Tworząc naszą restaurację, podążaliśmy za marzeniem, aby ponownie odkryć kuchnię regionalną. Cieszymy się, gdyż licznie odwiedzają ją osoby w różnym wieku. Każdy może znaleźć tu coś dla siebie, o czym świadczą niezwykle pochlebne opinie w social mediach i na portalu TripAdvisor.
„Gąska” jest chętnie odwiedzana przez obcokrajowców, ponieważ krakowskie Podgórze staje się coraz bardziej popularną trasą wycieczkową. Dzięki temu często składają nam wizyty turyści i mamy swój wkład w odkrywanie polskiego dziedzictwa żywieniowego.
Fot. Restauracja Kuchnia Polska " Gąska"
R.Z.: Gęsina jest mało popularna w polskiej kuchni. Jej spożycie szacuje się na poziomie ok. 250 g na mieszkańca rocznie. Co zatem sprawiło, że zdecydowali Państwo, aby postawić na ten rodzaj mięsa?
B.P.: To prawda, gęsina nie jest tak popularna, jak to było kiedyś. Trzeba pamiętać, że dania z gęsi cieszyły się dużym powodzeniem w okresie międzywojennym i wcześniej. Mięso to jest wpisane w nasze kulinarne tradycje, o czym świadczy m.in. Dzień Świętego Marcina. Kiedy decydowaliśmy się na wprowadzenie dań z gęsiny, kierowało nami nie tyle przeczucie, co pewność, że znajdą one swoich fanów. W dzisiejszych czasach wyroby regionalne i naturalne są doceniane oraz poszukiwane, a nasza kuchnia potrafi sprostać tym wymaganiom.
Fot. Restauracja Kuchnia Polska " Gąska"
R. Z.: Jakie najważniejsze zalety ma mięso z gęsi i po czym można poznać, że jego jakość jest doskonała?
B.P.: Mięso gęsi jest najbardziej kaloryczne wśród drobiu. W porównaniu z innymi gatunkami mięsa ma jednak korzystniejszy skład tłuszczów. W zestawieniu z mięsem indyczym lub kurzym jest dużo bogatsze w kwasy jedno- i wielonienasycone, w tym korzystne dla serca kwasy omega-3 i omega-6.
Mięso polskiej gęsi nie jest tłuste ani łykowate, jak to utarło się w powszechnej opinii. Gatunek gęsi kołudzkich jest obecnie najpopularniejszy w Polsce, ich mięso jest delikatne. Wynika to ze sposobu hodowli – ptaki są cały czas trzymane na półotwartej przestrzeni, mogą się wybiegać i czerpać składniki odżywcze z naturalnego środowiska. Swoich dostawców wybieramy bardzo selektywnie, w pierwszej kolejności stawiając na jakość potwierdzoną certyfikatami. Przede wszystkim decydujemy się na sprawdzonych lokalnych hodowców.
Fot. Restauracja Kuchnia Polska " Gąska"
R.Z.: Która potrawa z gęsiny jest u Państwa najpopularniejsza, wyróżniająca restaurację Kuchnia Polska GĄSKA ?
B.P.: Naprawdę trudno stwierdzić, która potrawa jest najpopularniejsza. Tworząc menu, zadbaliśmy o to, aby gęsina znalazła się w wielu odmianach, tak aby każdy mógł odkryć różnorodność jej walorów smakowych. Fani wątróbki docenili ją podawaną na rukoli, z karmelizowanymi jabłkami i musem malinowym. Gęsi pasztet własnej produkcji, który serwujemy z obwarzankiem krakowskim i konfiturą z cebuli czerwonej z żurawiną, jest równie chętnie wybierany jako przystawka.
Dla zwolenników sałatek przygotowaliśmy gęś szarpaną, która znakomicie komponuje się z sałatą różnych odmian, pomidorkami koktajlowymi, papryką czerwoną oraz cebulą. Jako uzupełnienie tego dania goście mają do wyboru sos ziołowy lub czosnkowy – wedle uznania. Najpopularniejsza zupa w Polsce to barszcz czerwony, u nas podawany do wyboru z kołdunami lub krokietem, oczywiście z gęsiną.
Dania główne to pierś gęsia marynowana na trawie żubrowej, podawana na prażonych jabłkach z żurawiną, z nutką rozmarynu, udko gęsie w sosie borowikowym z ziemniakami opiekanymi i karmelizowanymi burakami oraz gęś szarpana w sosie wiśniowym z kaszą gryczaną i kalafiorem. Uzupełnieniem menu są pierogi faszerowane gęsiną. Jak widać, każdy może znaleźć coś dla siebie. Cieszymy się, gdy nasi goście podczas kolejnych odwiedzin próbują innych dań.
Wyróżnia nas dbałość o szczegóły i o jakość składników. Menu oparliśmy wyłącznie na regionalnych, polskich składnikach. Staramy się pokazać, że nasza rodzima kuchnia może być niezwykle ciekawa smakowo i zdrowa. Oczywiście restauracja oferuje nie tylko gęsinę, dzięki różnorodności goście mają w czym wybierać. Dużą popularnością cieszą się dania z grzybami – borowiki, kurki, boczniaki doskonale dopełniają smak dań głównych czy placków ziemniaczanych.
Fot. Restauracja Kuchnia Polska " Gąska"
R.Z.: Wybór dostawcy mięsa nie jest łatwy. Na jakie aspekty zwracają Państwo uwagę podczas współpracy?
B.P.:Istotnie, wybór dostawcy jest trudny...
PEŁNA TREŚĆ TYLKO DLA ZAREJESTROWANYCH - WIĘCEJ POD NUMEREM 694 760 702