Gdy pogoda dopisuje przenosimy nasze jadalnie w plener. Wystarczy niewiele - piękna pogoda, zielone otoczenie i koc. Zapasy brakującej energii uzupełnimy sięgając po przygotowane wcześniej piknikowe smakołyki. Oto nasz obowiązkowy zestaw zdrowych
i smacznych przekąsek, który gwarantuje udany piknik.
To takie proste. Spakować koc, wsiąść na rower i pojechać gdzie oczy poniosą. Dla wszystkich znudzonych stacjonarnym grillowaniem niedaleka podróż, zmiana otoczenia na bardziej nieznane oraz smakowity posiłek to wyzwanie, któremu każdy może sprostać. Oto nasz pomysł na piknikowe dania, które łatwo i dość szybko sam przygotujesz przed wyjazdem.
Sport wzmaga apetyt!
Opalanie, spacer, sama rowerowa wyprawa na piknik lub inne sportowe rozrywki na pewno wywołają apetyt. Jak go zaspokoić? Najlepsze będę zdrowe i wartościowe przekąski, które warto zabrać ze sobą.
Nasz posiłek „na trawie” powinien spełniać kilka podstawowych kryteriów. Powinien być trwały, składniki których użyjemy nie mogą zepsuć się w trakcie podróży, szczególnie gdy będzie upalnie. Sugerujemy wybranie takich dań, które przetrwają „trudy podróży” w koszu piknikowym bądź plecaku. Radzimy, aby były to wędliny długo dojrzewające lub mocno wędzone, ewentualnie takie, które poddaliśmy już wcześniej obróbce termicznej np. zapiekając je. Dobrze byłoby, aby posiłek od razu po otwarciu opakowania był gotowy do zjedzenia. Na dodatkowe przygotowania, krojenie, doprawianie nie będzie czasu. Uwierzcie nam. Opcja posiłek zjadany rękoma, bez użycia sztućców też mile widziany. Jak kto lubi.
Piknikowy klasyk – kanapka z wędliną
Niekwestionowanym hitem są i będą kanapki z dobrego gatunkowo, świeżego pieczywa i doskonałej drobiowej wędliny oraz sera. Szczególnie polecamy kanapki z Filetem Upieczonym z indyka marki Hańderek z dodatkiem sera, sałaty, rzodkiewek i ogórka lub cukinii z wyciętymi gniazdami nasiennymi. Wybór trwałych warzyw i pozbycie się miękkiego środka ogórka to gwarancja, że pieczywo nie nasiąknie, a plastry warzyw zachowają swoją strukturę. Do przygotowania przekąski możesz użyć masła, musztardy, ewentualnie aromatyzowanej oliwy z oliwek – przesmaruj każdą z części pieczywa innym dodatkiem. Kanapki opakuj w papier śniadaniowy lub woskowany pergamin, lekko przewiązując sznurkiem. Nie używaj woreczków foliowych, które mogą zaparzyć zawartość kanapki. Pamiętajcie, aby ułożyć je na wierzchu kosza lub plecaka.
Francuski rarytas z szynką lub kiełbasą
Tarta z szynką Nad Ogniem Wędzoną marki Hańderek, szparagami i pomidorem to propozycja dla bardziej wymagającego podniebienia. Przygotuj ją na cieście francuskim. Pokrojone i ułożone na cieście składniki zalej masą z 3 jajek i 3 łyżek śmietany. Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Równie apetyczną propozycją są minitartaletki, które przygotujesz na cieście filo z plastrami Kiełbasy Schabowej i jajkiem sadzonym na wierzchu. Czas pieczenia 20 minut (180 stopni). Do zapakowania tart polecamy plastikowe opakowania, które są lekkie i uchronią danie przed zgnieceniem
i połamaniem. Dzięki nim danie zachowa swoją atrakcyjność wizualną nawet po trudach podróży rowerem. Oczywiście możesz ją wcześniej pokroić w trójkątne porcje.
Piknikowe wędliny marki Hańderek do wyboru:
Filet Upieczony
Świetnej jakości wędlina drobiowa z indyka, idealna do przygotowania piknikowych kanapek. Delikatna, soczysta i aromatyczna.
W towarzystwie pieczywa, sałaty i rzodkiewek dostarczy energii na całe popołudnie spędzone
w plenerze. 100 g gotowego produktu zostało wykonane ze 102 g mięsa.
Nad Ogniem Wędzona Kiełbasa Schabowa
Doskonałej jakości kiełbasa wykonana
z najlepszej polskiej wieprzowiny. Wyróżnia się zawartością chudego schabu. Sprawdzi się jako dodatek do piknikowej tarty na cieście francuskim. Aromatyczna i mocno uwędzona – prawdziwy przysmak.
Szynka Nad Ogniem Wędzona
Znakomita wieprzowa wędlina o wyraźnym armacie dymu olchowo-bukowego, mocno uwędzona. Polecana do kanapek oraz jako składnik do wytrawnych tart. Połączenie jej ze szparagami i jajkiem sprawi, że danie stanie się gwiazdą posiłku serwowanego „na trawie”.