Urządzenia do dojrzewania mięsa na sucho - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Urządzenia do dojrzewania mięsa na sucho

Producenci mięsa, handlowcy, restauratorzy zwracają uwagę na jakość mięsa i polepszenie jego walorów smakowych. Jednym z procesów je poprawiających jest proces starzenia mięsa wołowego,

Czym jest starzenie się mięsa?

Starzenie się mięsa to naturalny, powolny proces rozpoczynający się zaraz po uboju. Rezultatem starzenia jest mięso bardziej kruche, aromatyczne i smaczne. Mięso zwierzęcia, zaraz po uboju, jest w praktyce nie jadalne. Dlatego należy pozwolić mu na dojrzewanie przynajmniej przez krótki okres w odpowiedniej temperaturze, aby nadawało się do spożycia. Dopiero po pewnym czasie wzrost kwasowości i enzymy mikroorganizmów obecnych w mięsie działają na białka denaturując je, co powoduje wzrost miękkości, soczystości i smaku.
Proces ten wymaga zmiennego czasu, w zależności od rodzaju mięsa i efektu, który chcecie Państwo osiągnąć.

fot.ITALFROST

Przedstawiamy fazy, które następują bezpośrednio po uboju mięsa.
Etapy, które występują u wszystkich zwierząt po uboju to :

  1. Faza wstępna:
    jest to okres, który trwa od kilku minut do około pół godziny po śmierci zwierzęcia. Metabolizm beztlenowy nadal zachodzi w komórkach zwierzęcia, co prowadzi do przemiany cukrów w kwas mlekowy i obniżenia pH.
  2. Faza pośrednia:
    Jest to okres trwający od 3-6 godzin do 24 godzin po śmierci zwierzęcia.
    Na tym etapie następuje skrócenie mięśnia i mięso staje się twarde.
  3. Faza końcowa:
    jest to ostatnia faza, która ma miejsce po uboju mięsa: mięso staje się bardziej miękkie, a PH wzrasta.

fot. ITALFROST

Jak przebiega proces dojrzewania mięsa?

Należy przyjąć, że temperatura i wilgotność są podstawowymi czynnikami zapewniającymi doskonałe powodzenie procesu starzenia, ponieważ stanowią one broń przeciwko namnażaniu się bakterii. W rzeczywistości proces starzenia musi przebiegać całkowicie bezpiecznie, w środowisku, w którym te parametry są ściśle kontrolowane. Tylko w ten sposób uzyskamy wysokiej jakości, smaczny i bezpieczny produkt.

Dla udanego procesu dojrzewania mięsa należy również pamiętać o 4 elementach:
1. Jakość mięsa: ważne jest, aby wiedzieć, skąd pochodzi i jak zwierzę było hodowane i karmione.
2. Czas dojrzewania: istotne jest przestrzeganie procesów dojrzewania mięsa, które różnią się w zależności od rodzaju mięsa i pożądanego rezultatu
3. Proces dojrzewania mięsa jest złożony, dlatego konieczne jest zapoznanie się z różnymi metodami i ich charakterystyką.
4. Szafa do dojrzewania mięsa: należy polegać na profesjonalnych urządzeniach, zaprojektowanych specjalnie do tego procesu.

fot. ITALFROST

Główne rodzaje dojrzewania mięsa to:

1. Dojrzewanie na sucho to proces dojrzewania prowadzony w kontrolowanej temperaturze i wilgotności na każdym etapie, w celu uzyskania maksymalnego smaku i zmiękczenia mięsa. Dzięki działaniu enzymów mięso staje się kruche i uwalnia do 30% płynów poprzez wymuszoną wentylację. Ta strata skutkuje koncentracją smaku, dzięki podwyższeniu naturalnego glutaminianu obecnego w mięsie.
2. Starzenie na mokro to metoda dojrzewania, która odbywa się w workach próżniowych, zapakowanych w atmosferze ochronnej, „nasączonych” ich płynem.
3. Butter / Tallow (masło/łój) – to proces dojrzewania na sucho , gdzie mięso pokrywane jest warstwą tłuszczu, którym, jak sama nazwa wskazuje, może być masło lub łój.

Jak  wcześniej wspomnieliśmy, wybór odpowiedniego urządzenia do dojrzewania mięsa ma fundamentalne znaczenie.
MEATICO to producent urządzeń do dojrzewania na sucho, zaprojektowanych przy udziale ekspertów i techników pracujących w sektorze mięsnym. Nabyte doświadczenia w świecie profesjonalnego chłodnictwa umożliwiły opracowanie niezawodnego produktu o wysokiej wydajności.

fot. ITALFROST

MEATICO to nie zwykłe lodówki do przechowywania, to WYSOCE PROFESJONALNE URZĄDZENIA specjalnie opracowane do CURE i DRY AGE.

Szafy do starzenia firmy MEATICO są skierowane do tych producentów i handlowców, którzy chcą poświęcić się całkowicie bezpiecznemu dojrzewaniu mięsa na sucho z maksymalną dbałością o ekspozycję produktu wewnątrz urządzeń
Delikatny proces dojrzewania mięsa na sucho jest lepiej uwydatniony w szafach MEATICO, które staje się bohaterem restauracji lub sklepu mięsnego.


Aby uzyskać więcej informacji na temat naszej szafy do starzenia na sucho, skontaktuj się z nami.

ITALFROST Sp. z o.o  43-200 Pszczyna ul. Górnośląska 21

 

Lady chłodnicze do wyposażenia sklepów - "ITALFROST"

telefon: 32 447 03 56     e-mail: biuro@italfrost.pl    www: italfrost.pl/wyposazenie-sklepow.html

 


Autor: Materiał promocyjny ITALFROST
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.