Do najczęstszych pytań można zaliczyć czy mięso z kurczaka jest zdrowe i bezpieczne? Odpowiedź nie jest łatwa, warto jednak zwrócić uwagę, skąd pochodzi i jak przebiegał proces hodowli, uboju, rozbioru i logistyki. Przy wyborze tych najlepszych dobrze o produktach może świadczyć ich wygląd, zapach i świeżość. Jeśli dodamy do tego polecenie od sprzedawcy lub innego klienta to mamy już prawie pewność, że to jest właśnie to...
My jednak poszliśmy dalej i z ciekawością przyglądamy się firmie Drobex z Solca Kujawskiego, której historia sięga lat 60, kiedy to powstało gospodarstwo rodziny Frischke, a w latach 70 i 80 nastąpił rozwój hodowli brojlerów.
Misja firmy, którą jest produkcja żywności bezpiecznej, zdrowej, smacznej i zaspokajającej gusta naszych konsumentów w kraju, jak i poza jego granicami, doskonale wpisuje się w obecny i przyszły krajobraz oczekiwań konsumentów.
Ważnymi aspektami podkreślającym najwyższe standardy jakości są certyfikaty IFS oraz BRC, oraz współpraca z najbardziej wymagającymi klientami w tym zakresie takimi jak KFC.
Kropkę nad i stawiają same już produkty z Drobexa - świeże mięsa z kurczaka, wędzonki, wędliny czy dania gotowe, które można znaleźć na półkach najbardziej wymagających sieci handlowych w Polsce i krajach UE.
Do najważniejszych wartości firmy Drobex należy to, że do produkcji swoich wyrobów nie stosuje surowców modyfikowanych genetycznie oraz zawierających alergeny, a także troska o dobrostan zwierząt. W tym celu ptaki traktowane są w humanitarny sposób a fermy, z których są pozyskiwane, poddawane są systematycznym kontrolom.
Warte podkreślenia jest, że Drobex to w 100% polski kapitał.