Produkcja mięsa drobiowego rośnie w skali światowej i w tym roku przekroczy 100 mln ton a tym samym poziom produkcji z roku 2010- podają analitycy BGŻ. Mięso z kurczaka to jedno z najpopularniejszych rodzajów mięs drobiowych spożywanych w wielu krajach i kulturach.
Największe ilości kurczaka eksportujemy do Europy zachodniej, Afryki, Azji oraz na Wyspy Brytyjskie a naszymi odbiorcami są zakłady przetwórstwa mięsnego i zakłady garmażeryjne- mówi Jerzy Chmielnicki współwłaściciel firmy AgroFood Poland jednego z największych eksporterów mięsa w Polsce.
Najczęściej zamawianym elementem jest noga trybowana z kurczaka, filet, skrzydełka oraz ćwiartka. Oczywiście elementy przygotowane są w różnych konfiguracjach w zależności od potrzeb i zamówienia klienta. Wymagania klientów dotyczą przede wszystkim jakości mięsa, ale bardzo ważne jest pakowanie zamówionego towaru. Indywidualnie pakujemy według wymagań klienta, otrzymujemy specyfikację jakości obróbki towaru, rodzaj i sposób pakowania. Zakłady garmażeryjne zamawiają mięso z kurczaka w mniejszych opakowaniach, natomiast zakłady przetwórstwa mięsnego w blokach ok. 15 kg - dodaje Jerzy Chmielnicki.
Klienci wiedzą, że firma Agrofood Poland ma bardzo dobre jakościowo mięso i dlatego eksport w każdym roku ma tendencję wzrostową.
Od stycznia 2011 do października 2011 roku eksport kurczaka, elementów z kurczaka rosołowego i mięsnego wyniósł ok. 10 tys. ton. Oznacza to, że w stosunku do 2010 roku eksport kurczaka wzrósł o 200%, co daje jednocześnie 120% wzrost sprzedaży- dodaje Jerzy Chmielnicki.
Firma Agrofood Poland jest eksporterem także innych elementów mięsa wieprzowego i wołowego.
Więcej informacji o firmie klikając tutaj.