Szynki i kiełbasy dojrzewające znajdują coraz szersze grono odbiorców wśród polskiej społeczności. Swój specyficzny smak zawdzięczają procesowi produkcji, w którym wykorzystuje się kultury bakterii odpowiedzialne za dojrzewanie wędlin.
Kiełbasa dojrzewająca to produkt, który powinien znaleźć się w sklepach spożywczych jako urozmaicenie oferty wędliniarskiej, a także w menu restauracyjnym, bowiem idealnie nadaje się nie tylko do kanapek, ale również jako smaczna przekąska. Bardzo dobrze komponuje się serwowana
z winem. Warto jednak pamiętać, że jakkolwiek podawana – najlepiej smakuje krojona w bardzo cienkie plasterki.
Kiełbasa Szefa jest propozycją Zakładu Rzeźniczo - Wędliniarskiego Ernestyn Janeta
z Lubomi, który od 1989 roku specjalizuje się w produkcji przetworów mięsnych.
Jest wyrobem delikatnym i dietetycznym, nadającym się dla każdego, kto potrafi docenić walory smakowe wędlin dojrzewających. Wyprodukowana w 100% z wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego pochodzącego z własnej hodowli oraz od lokalnych rolników. 100 g produktu wytwarzane jest ze 150 g mięsa. Jedynym dodatkiem jest mieszanka przypraw oraz 20 kultur bakterii, które potrzebne są do procesu dojrzewania. Wszystko to nadaje jej niepowtarzalny smak.
Kiełbasa posiada długą datę przydatności do spożycia. Im dłużej „leżakuje” w odpowiednich warunkach, tym lepszy jest jej smak. Firma oferuje kilka sposobów pakowania: vac, luzem lub zapakowaną w specjalne pudełko nadające się na prezent okolicznościowy z racji tego, iż jest to ekskluzywny produkt z górnej półki.