Z Polski w styczniu 2015 r. wywieziono (w ekwiwalencie mięsa) 51 tys. ton żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych, o 17% mniej niż przed rokiem. Zmalał eksport trzody chlewnej, mięsa i tłuszczów, a nieznacznie zwiększył się eksport przetworów wieprzowych – podaje ARR. Eksport żywca, mięsa i przetworów wołowych oraz cielęcych w styczniu 2015 r. (w ekwiwalencie mięsa) osiągnął poziom 29 tys. ton, o 13% wyższy niż rok wcześniej. Z kolei eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych w styczniu 2015 r. osiągnął poziom 73 tys. ton (w ekwiwalencie mięsa), o 10% wyższy niż przed rokiem.
Znaczącym na rynku eksporterem mięsa jest Firma Agrofood Poland. Eksportuje tygodniowo 300 ton drobiu, 120-150 ton wołowiny oraz 40 ton wieprzowiny i wywozi do Unii Europejskiej, krajów trzecich i Dalekiego Wschodu. Firma wciąż podnosi jakość swoich usług i produktów oraz otwiera się na potrzeby rynku, w związku z czym chętnie nawiąże współpracę z producentami:
- mięsa drobiowego – w zakresie elementów z drobiu;
- mięsa wołowego – w zakresie dostawy elementów wołowych, podrobów oraz ćwierci wołowych;
- mięsa wieprzowego – w zakresie dostawy polędwiczek, żeberek, tłuszczy wieprzowych.
Agrofood Poland z Nowego Sącza to firma z wieloletnim doświadczeniem i jednocześnie niezawodny partner w biznesie. Oferuje terminowe płatności i stałe kontrakty przez cały rok. Firma zaprasza producentów mięsa do współpracy –
tel. +48 18 447-75-90; +48 18 447-75-96.