Nowoczesna ubojnia bydła PPUH Henryk Kowalczyk to profesjonalny, innowacyjny zakład rozbioru mięsa, dostarczający najlepszej jakości wołowinę do wiodących sieci sklepów oraz restauracji i lokali gastronomicznych. Przedsiębiorstwo korzysta wyłącznie z krajowego surowca, a na terenie zakładu mięso jest dokładnie badane – w efekcie klient otrzymuje produkt pod każdym względem najlepszy. Firma znajduje się na terenie Śląska, gdzie wołowina cieszy się ogromną popularnością.
Firma Państwa Kowalczyków początkowo zajmowała się ubojem zwierząt rzeźnych, pod kątem potrzeb własnych sklepów mięsnych. Z czasem zaczęła realizować zamówienia innych zakładów produkcyjnych i hurtowni, wychodząc naprzeciw potrzebom dynamicznie rozwijającej się branży gastronomicznej.
Obecnie w wołowinę – w formie półproduktu – zaopatruje duże centra logistyczne oraz sklepy wielkosieciowe (Carrefour, Auchan, Polomarket, Stokrotka). W ofercie firmy PPUH Henryk Kowalczyk znajduje się również trudno dostępne, poszukiwane obecnie przez wielu klientów mięso wołowe sezonowane. Produkty PPUH Kowalczyk -polędwica, antrykot bez kości, rostbef bez kości - zostały uhonorowane znakiem Poznaj Dobrą Żywność oraz zaprezentowane w programie Kocham Cię Polsko.
Najbardziej wymownymi wyrazami uznania dla produktów oraz działalności firmy PPUH Henryk Kowalczyk są przyznane przedsiębiorstwu liczne nagrody oraz wyróżnienia: Orzeł Agrobiznesu 2011, Wicemistrz Krajowy AgroLigi 2012 (konkursu z dwudziestoletnią tradycją, mającego na celu wyróżnienie najbardziej przedsiębiorczych polskich rolników i agrofirm), oraz Wzorowy Agro przedsiębiorca RP 2013.
Wymienione tytuły są obiektywnym znakiem najlepszej jakości produkowanych towarów, nowatorstwa oraz doskonałego funkcjonowania zakładu, opierającego swoje działania na nieustannym wprowadzaniu innowacyjnych rozwiązań.
Uroczysta gala finałowa konkursu AgroLiga odbyła się w ogrodach Pałacu Prezydenckiego, a zarząd firmy otrzymał nagrodę z rąk Bronisława Komorowskiego. Prezydent, wręczając wyróżnienie, podkreślił trud codziennej pracy laureatów, będącej fundamentem popularności krajowych produktów na rynku światowym oraz sukcesów, odnoszonych w ostatnich latach przez polski sektor rolno-spożywczy. Minister rolnictwa Stanisław Kalemba oraz sekretarz stanu w MRiRW KazimierzPlockewręczyli zakładowi Państwa Kowalczyków kolejną honorową odznakę - „Zasłużony dla rolnictwa”.
Nagrody przyznane zostały najbardziej przedsiębiorczym firmom, których działalność opiera się w dużym stopniu na nowatorskich rozwiązaniach w dziedzinie produkcji rolnej.
W maju 2012 roku właściciel zakładu postanowił ubiegać się o tytuł Orła Agrobiznesu Grand Prix, na podstawie imiennego zaproszenia Kapituły (otrzymało je wąskie grono przedsiębiorstw, którym wygasła licencja Orzeł Agrobiznesu). Zaproszenie Kapituły poprzedzone zostało licznymi dyskusjami na temat firmy, degustacją produktów oraz dokonaniem wnikliwej oceny obiektów produkcyjnych. O wyborze firmy pana Henryka Kowalczyka zadecydowały liczne, znaczące osiągnięcia:
- w roku 2011 w Bargłach rozpoczęto budowę ubojni, która wyposażona została w nowoczesną linię technologiczną, przeznaczoną do uboju bydła, trzody chlewnej oraz uboju rytualnego;
- na przełomie lat 2011/2012 odnotowano znaczący wzrost sprzedaży mięsa. Wynika to m. in. z faktu, że zakład pozyskał wielu nowych klientów – zarówno na rynku krajowym, jak również na rynkach zagranicznych. Firma uzyskała także zezwolenie na sprzedaż towarów na obszarze Unii Europejskiej, licznych krajów afrykańskich, arabskich, azjatyckich oraz: Szwajcarii, Chorwacji, Macedonii, Czarnogóry (obecnie współpracę rozciągnięto również na: Niemcy, Holandię, Francję, Hiszpanię, Czechy, Słowację, Rumunię, Włochy, Austrię i Grecję);
- firma Henryk Kowalczyk brała udział w targach Polagra Food w Poznaniu i GruneWoche w Berlinie;
- do długiej listy sukcesów zakładu PPUH Henryk Kowalczyk można dopisać znaczny wzrost liczby klientów w kraju oraz bardzo zadowalające wyniki finansowe (przychód ze sprzedaży stale wzrasta – średnio o kilkanaście milionów złotych rocznie – a prognozy na przyszłe lata są bardzo optymistyczne).
Nagroda Orzeł Agrobiznesu Grand Prix jest bezpośrednią pochodną pionierskości w dziedzinie rozwiązań produkcyjnych, rozsądnych, przemyślanych inwestycji oraz najwyższej jakości oferowanych produktów wołowych.
Na sukces rynkowy firmy Henryk Kowalczyk składają się również stałe spotkania z odbiorcami – obecnymi oraz potencjalnymi – odbywające się na targach, pokazach i szkoleniach, obejmujących chociażby instruktarz, dotyczący profesjonalnych metod przyrządzania wołowiny (ze szczególnym uwzględnieniem sezonowanych mięs na steki).
Wszystkie podejmowane przez firmę działania uczyniły ją jednym z największych, najbardziej znaczących producentów elementów wołowych na terenie woj. śląskiego oraz jednym z najbardziej innowacyjnych podmiotów w obszarze produkcji i zagospodarowania pozostałości poprodukcyjnych.
Na jedyną przeszkodę – niedobór żywca wołowego na rynku krajowym – zakład ma już swoją receptę: nawiązanie ścisłych, partnerskich relacji z polskimi rolnikami. Zarząd firmy ma też w planach podjęcie działań, mających na celu spopularyzowanie jagnięciny wśród polskich odbiorców, co spotkało się z żywym zainteresowaniem wielu krajowych hodowców.
Firma Henryk Kowalczyk wiąże duże plany z nowatorską linią do produkcji nawozów mineralno-organicznych, wytwarzanych w oparciu o uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego z własnej ubojni. Odpady poubojowe przetwarzane są dzięki specjalnej technologii, pozwalającej stworzyć nawóz. Jest to rozwiązanie praktykowane przez bardzo niewiele polskich zakładów branży mięsnej i wynika ono ze szczególnej dbałości o normy środowiskowe. W planach firmy jest również stworzenie ekologicznej elektrowni wiatrowej oraz przyzakładowej oczyszczalni ścieków.