Artykuły w kategorii: Gorące tematy
Grupa Cherkizowo wyprodukowała w 2014 r. ponad 800 tys. ton wyrobów mięsnych i 1,4 mln ton pasz, umacniając się tym samym na pozycji lidera w produkcji mięsa i pasz w Rosji, informuje FAMMU/FAPA.
W 2014 r. dolarowe dochody firmy wzrosły w skali roku o 9% do 1 795,6 mln...
Opublikowany: 10.03.2015
Kategorie:
Wiadomości,
Gorące tematy,
Komunikaty,
Etykiety:
wieprzowina,
wołowina,
mięso,
baranina,
drób,
mięso wieprzowe,
mięso wołowe,
mięso drobiowe,
producent świń,
mięso baranie,
Zapraszamy Państwa na cyklowy blok informacyjny:
"Wymagania weterynaryjne dla prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej"
&nb...
Opublikowany: 10.03.2015
Kategorie:
Wiadomości,
Gorące tematy,
Z kraju i ze świata / te kategorie łączą się/,
Komunikaty,
Etykiety:
wieprzowina,
wołowina,
mięso,
baranina,
drób,
mięso wieprzowe,
mięso wołowe,
mięso drobiowe,
producent świń,
mięso baranie,
W 2014 r. Japonia zaimportowała 518,7 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 3% mniej niż rok wcześniej. Import mięsa chłodzonego zwiększył się o 3% do 219,2 tys. ton, mrożonego zaś obniżył się o 7% do 299,5 tys. ton. Dostawy tego gatunku mięsa ogółem z Australii zmniejszyły się...
Białoruś planuje eksportować mięso drobiowe do państw Unii Europejskiej. Obecnie trwają negocjacje w tej sprawie. Eksperci unijni przeprowadzili pierwsze kontrole białoruskiego systemu bezpieczeństwa żywności, regulującego produkcję mięsa drobiowego przeznaczonego na rynek UE, ...
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki spotkał się 2 marca 2015 roku w Brukseli z komisarzem ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenisem Andriukaitisem, informuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Tematem rozmów były między innymi kwestie dotyczące możl...
Opublikowany: 09.03.2015
Kategorie:
Wiadomości,
Gorące tematy,
Z kraju i ze świata / te kategorie łączą się/,
Komunikaty,
Etykiety:
wieprzowina,
wołowina,
mięso,
baranina,
drób,
mięso wieprzowe,
mięso wołowe,
mięso drobiowe,
producent świń,
mięso baranie,
Pomimo kryzysu politycznego i gospodarczego, w 2014 r. Ukraina zdołała zwiększyć produkcję drobiu o 7% do 964 tys. ton. Wzrósł również znacząco eksport – o 17% do 165 tys. ton. Służby zagraniczne Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) prognozują jednak...
W trzecim tygodniu lutego 2015 r. odnotowano wzrost przeciętnych krajowych cen zakupu trzody chlewnej, bydła i indyków oraz cen zbytu tusz tych gatunków żywca. Obniżyły się natomiast ceny skupu kurcząt i ceny zbytu tuszek kurcząt.
Kraj...
Opublikowany: 06.03.2015
Kategorie:
Wiadomości,
Gorące tematy,
Z kraju i ze świata / te kategorie łączą się/,
Komunikaty,
Etykiety:
wieprzowina,
wołowina,
mięso,
drób,
mięso wieprzowe,
mięso wołowe,
mięso drobiowe,
producent świń,
Zapraszamy Państwa na cyklowy blok informacyjny:
"Wymagania weterynaryjne dla prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej"
&nb...
Opublikowany: 05.03.2015
Kategorie:
Wiadomości,
Gorące tematy,
Z kraju i ze świata / te kategorie łączą się/,
Komunikaty,
Etykiety:
wieprzowina,
wołowina,
mięso,
baranina,
drób,
mięso wieprzowe,
mięso wołowe,
mięso drobiowe,
producent świń,
mięso baranie,
W dn. 22 lutego br., podczas wystawy rolniczej w Paryżu, komisarz UE ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi Phil Hogan poinformował o decyzji uruchomienia nadzwyczajnego mechanizmu wsparcia UE w postaci dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny, donosi FAMMU/FAPA.
Celem jest...
Mając na uwadze sytuację epizootyczną w odniesieniu do występowania w Polsce afrykańskiego pomoru świń (ASF), Główny Lekarz Weterynarii informuje o działaniach związanych ze zwalczaniem tej jednostki chorobowej, donosi Główny Inspektorat Weterynarii.
Wszystkie o...