Artykuły w kategorii: Gorące tematy
Według danych Komisji Europejskiej, średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku unijnym w styczniu br. wyniosła 184,7 EUR/100 kg i wobec grudnia 2014 r. wzrosła nieznacznie – o 0,4%, informuje FAMMU/FAPA. W skali roku ceny by...
Szanowni Państwo,
Ambasada Włoch w Warszawie i Krajowa Izba Gospodarcza informują, że w dniu 12 lutego 2015, w siedzibie KIG na ul. Trębackiej 4 o godzinie 17.00 odbędzie się polski etap„WORLD EXPO TOUR”.
Jest to cykl misji insty...
Jak informuje FAMMU/FAPA, w 2014 r. dostawy australijskiej wołowiny do Japonii zwiększyły się zaledwie o 2% do 293,8 tys. ton. Ta niewielka dynamika wzrostu była dużo mniejsza, jeśli się ją porówna z 17% (do 1,29 mln ton) skokiem wywozu ogółem tego gatunku mięsa z...
Eksperci są zgodni, że tzw. ustawa antylichwiarska
powinna być jak najszybciej uchwalona
Ministerstwo finansów zakończyło konsultacje nad projektem ustawy o zmianie ustawy o nadzorze nad rynkiem finansowym, ustawy Prawo bankowe oraz niektóryc...
Opublikowany: 09.02.2015
Kategorie:
Wiadomości,
Gorące tematy,
Z kraju i ze świata / te kategorie łączą się/,
Komunikaty,
Etykiety:
wieprzowina,
wołowina,
mięso,
baranina,
drób,
mięso wieprzowe,
mięso wołowe,
mięso drobiowe,
producent świń,
mięso baranie,
W minionym roku eksport żywca wołowego z Irlandii zwiększył się o 13% lub 28 tys. sztuk, o czym zaważyło ożywienie ze strony odbiorów na kontynencie oraz na Wyspach Brytyjskich, informuje FAMMU/FAPA. Największy wzrost wywozu dotyczył bydła hodowlanego (o 24%) oraz bydła ...
RYNEK WOŁOWINY
prognoza
Aktualna sytuacja cenowa
W 2014 r. średnia unijna cena bydła utrzymywała się poniżej poziomu z 2013 r. na skutek wzrostu podaży wołowiny na rynku unijnym i rosnącej konkurencji na rynku światowym. W grudniu 2014 r. w UE p...
Jak podaje Komisja Europejska (KE) w grudniu 2014 r. największą dynamikę spadku cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina (-20,9%). Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuj...
Opublikowany: 05.02.2015
Kategorie:
Wiadomości,
Gorące tematy,
Komunikaty,
Etykiety:
wieprzowina,
wołowina,
mięso,
drób,
mięso wieprzowe,
mięso wołowe,
mięso drobiowe,
producent świń,
Zapraszamy Państwa na cyklowy blok informacyjny:
"Wymagania weterynaryjne dla prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej"
&nb...
Opublikowany: 05.02.2015
Kategorie:
Wiadomości,
Gorące tematy,
Z kraju i ze świata / te kategorie łączą się/,
Komunikaty,
Etykiety:
wieprzowina,
wołowina,
mięso,
drób,
mięso wieprzowe,
mięso wołowe,
mięso drobiowe,
producent świń,
Rosja wprowadziła nowy, tymczasowy zakaz importu żywca drobiu i jaj wylęgowych z niektórych regionów Niemiec ze względu na wysokozjadliwą ptasią grypę podtypu H5N8, informuje FAMMU/FAPA. Z dniem 27 stycznia br. nowymi restrykcjami zostały objęte kraj związkowy Mek...
Krajowe pogłowie trzody chlewnej
W grudniu 2014 r. (według danych GUS) pogłowie trzody chlewnej w Polsce wyniosło 11,2 mln sztuk, o 2% więcej niż przed rokiem. Liczba tuczników wzrosła o 7%, a warchlaków – o 2%. Odnotowano natomias...
Opublikowany: 04.02.2015
Kategorie:
Wiadomości,
Gorące tematy,
Z kraju i ze świata / te kategorie łączą się/,
Komunikaty,
Etykiety:
wieprzowina,
wołowina,
mięso,
drób,
mięso wieprzowe,
mięso wołowe,
mięso drobiowe,
producent świń,