FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu


Artykuły w kategorii: Mięso i wędliny: lokalne, regionalne, tradycyjne

Kuchnia śląska po mistrzowsku

Artykuł reklamowy Kuchnia śląska po mistrzowsku Tradycyjne potrawy śląskie miały przede wszystkim zapewnić siłę do pracy pod ziemią. Były więc sycące, ale też smaczne, aby górnik mógł w dobrym humorze pójść do roboty. Śląską kuchnię kształtowały pols...
Opublikowany: 21.05.2018 Kategorie: Artykuły, Mięso i wędliny: lokalne, regionalne, tradycyjne, śląskie, Etykiety:

Domowy, swojski, tradycyjny - kiedy można używać takich nazw?...

Zdj. Pixabay.com   Kiedy możemy używać takich nazw jak „domowy”, „swojski”, „tradycyjny”? Obecnie na rynku spożywczym panuje trend na zdrowe odżywianie. Konsumenci coraz chętniej kupują zdrową żywność, popularnością cieszą się w...
Opublikowany: 21.05.2018 Kategorie: Artykuły, Mięso i wędliny: lokalne, regionalne, tradycyjne, Etykiety:

Produkty lokalne i regionalne - rozmowa z Izabellą Byszewską P...

Anna Łydek: Na czym polega działalność Polskiej Izby Produktu Lokalnego ? Izabella Byszewska: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego powstała w 2004 r. i zrzesza producentów żywności regionalnej i tradycyjnej. Obecnie Izba ma ponad 200 członków. Są nimi p...

Kiełbasa biała wieprzowa- idealna na świąteczny stół

Święta Wielkanocne już za kilka dni. Tradycyjnym daniem spożywanym podczas świąt jest żurek z białą kiełbasą. Na co zwrócić uwagę przy zakupie kiełbasy? Przede wszystkim na zawartość mięsa w mięsie. Dobra kiełbasa powinna mieć minimum 80% mięsa i nie zawierać...

Polska słynie z wyśmienitych kabanosów

  Polska słynie z kabanosów, które są często jej wizytówką podczas różnego rodzaju uroczystości krajowych, jak również międzynarodowych. Jest to także jeden z najpopularniejszych produktów mięsnych eksportowanych z Polski. ...

Szynka wędzona, polędwica nagrodzone- lubelskie

Jesienne nagrody 2017 r. rozdane. Jednym z laureatów konkursu Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego została firma Henryka Amanowicza Zakłady Mięsne "Dobrosławów". Produktami najwyższej jakości w polsk...

Szynka wieprzowa, przysmak Ziemi Łódzkiej

Kuchnia łódzka jest różnorodna i niezwykle barwna, ukształtowały ją przede wszystkim wpływy: polskie, niemieckie, żydowskie i rosyjskie. Każda z tych narodowości wniosła swoje upodobania i przysmaki do kuchni regionu.   Aby stworzyć dobrą łódz...

Kiełbasa kminkowa ze Śląska

  Kiełbasa Kminkowa to niezwykle popularna wędlina stanowiąca stały repertuar niemal każdego sklepu mięsno-wędliniarskiego w Polsce. Popularność zawdzięcza niezwykle charakterystycznemu smakowi będącemu efektem zastosowania kminku. O ile sam kminek, ze względu na bard...

Smaki Ziemi Łódzkiej

  Skarby kulinarne Ziemi Łódzkiej   Regionalna kuchnia łódzka to połączenie czterech kultur: polskiej, niemieckiej, rosyjskiej i żydowskiej. Czym zaowocowała taka mieszanka w przypadku Łodzi i okolic? Przyjrzyjmy się…   Z jednej ...
Opublikowany: 27.12.2017 Kategorie: Artykuły, Mięso i wędliny: lokalne, regionalne, tradycyjne, łódzkie, Etykiety:

Królewska kuchnia mazowiecka

Fot. Pixabay.com   Kulinarne Mazowsze: kurpiowska puszcza i królewski stół   Tak w dużym uproszczeniu można określić schemat tradycji kulinarnych Mazowsza. Choć puszcza to nie tylko Kurpie, a Warszawa to nie tylko zamek, ale także mieszczanie....

Pierwsza Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Ostatnia