Artykuły w kategorii: Wiadomości handel i gastronomia
Zapraszamy wszystkich rolników, mieszkańców wsi oraz przedsiębiorców z branży rolno-spożywczej na bezpłatne szkolenia poświęcone zagadnieniom związanym z wykorzystywaniem odnawialnych źródeł energii.
Powyższe wydarzenia zostały objęte&nbs...
Rolnicy dotychczas złożyli niespełna 100 tys. oświadczeń zamiast wniosku przez internet o dopłaty bezpośrednie. W 2018 roku rolnicy złożyli ponad 430 tys. takich oświadczeń. Termin ich składania w tym roku mija w czwartek 14 marca. Agencja od 15 marca rozpoczyna przyjmowanie wn...
Łącznie 735 wniosków o dofinansowanie inwestycji w tzw. małe przetwórstwo wpłynęło do ARiMR w zakończonym 1 marca naborze. Do 1 marca rolnicy złożyli łącznie 199 wniosków. Do ARiMR wpływają już wnioski przesyłane pocztą. Ostateczna liczba rolnik&oacut...
12 marca w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyło się spotkanie zespołu ds. stabilizacji i wsparcia rynku mięsa wołowego, zorganizowane w ramach inicjatywy Porozumienie Rolnicze. Z uczestnikami spotkania rozmawiał minister Jan Krzysztof Ardanowski.
− Dziękuję, ...
W dniu 25 lutego 2019 r. otwarto Pracownię Wirusologiczną Zakładu Higieny Weterynaryjnej w Gdańsku, w której prowadzone będą badania w kierunku afrykańskiego pomoru świń. ZHW w Gdańsku jest czwartym laboratorium regionalnym, oprócz Oddziału Terenowego PIWet-...
W 2018 r. odnotowano rekordowy poziom przychodów uzyskanych z eksportu towarów rolno-spożywczych. Osiągnięte wyniki potwierdzają, że sektor rolno-spożywczy jest kluczowym segmentem polskiej gospodarki i pozostaje ważnym ogniwem w międzynarodowym łańcuchu dostaw.
...
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wspólnie z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Kancelarią Prezydenta RP, zapraszają na cykl konferencji pod hasłem: „Perspektywy dla mieszkańców obszarów wiejskich.” Pierwsza konferencja odbędzie się 14 mar...
W okresie 25.02 – 3.03.2019 r. zakłady mięsne w Polsce, objęte Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW trzodę chlewną skupowały średnio po 4,23 zł/kg, o 2 gr/kg drożej niż tydzień wcześniej o...
W dniu 26/02/2019 r. w jednej z polskich rzeźni w Województwie podkarpackim, poddano ubojowi kurczęta rzeźne w ilości 20 832 sztuk pochodzące ze słowackiej fermy Farmavet S.r.o. HF Lubela nr zatwierdzenia - SK VH LM-03.
Z ubitej partii drobiu, oznakowanej numerem...
Na rynku krajowym w trzecim tygodniu lutego 2019 r. bydło rzeźne skupowano przeciętnie po 6,51 zł/kg, o 3% drożej niż tydzień wcześniej, ale o 2,5% taniej niż przed miesiącem i o 5% taniej niż przed rokiem.
Średnia cena bydła rzeźnego klasy R3 w Unii Europejskiej, ta...