Artykuły w kategorii: Wiadomości handel i gastronomia
W dniach 24–30.08.2015 cena żywca zakupionego przez zakłady mięsne w Polsce wynosiła przeciętnie 4,38 zł/kg, czyli o 3 gr/kg więcej niż tydzień wcześniej i o 1 gr/kg drożej niż miesiąc wcześniej. Mimo to, cena zakupu trzody chlewnej była o 14% niższa niż rok wcześniej. Ży...
Pomoc finansowa w ramach programu „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” będzie wynosić od 1470 zł do 3200 zł i zależy od tego, na który z systemów zdecyduje się rolnik. Będzie można również otrzymać dofinansowanie na pokrycie k...
W dniach 9 i 10 września odbyły się pierwsze Bożonarodzeniowe Targi Dostawców Carrefour. Targi były wydarzeniem zamkniętym i zgromadziły największych partnerów handlowych Spółki, menadżerów, kupców, dyrektorów hipermarketów i sup...
Na stronie Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych ukazał się „Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2013–2014” przygotowany przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Można ...
Minimalna cena półtuszy wieprzowych netto na giełdach krajowych w dniach 24–30.08.2015 wynosiła 4,80zł/kg, maksymalna – 8,20 zł/kg. Średnio wynosiła 6,51 zł/kg. Cena ćwierćtuszy wołowych kompensowanych wynosiła minimalnie 10,20 zł/kg, maksymalnie 13,60 zł/kg ...
4 września 2015 r. parlament przyjął nowelizację ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów. Dzięki niej konsumenci będą lepiej chronieni. Ustawa została skierowana do Prezydenta, a po podpisaniu wejdzie w życie po sześciu miesiącach od momentu ogłoszenia jej w Dziennik...
Laboratoria Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziły jakość produktów z państw UE oraz państw trzecich, m.in. 14 produktów pochodzących z Czech. Analiza wykazała nieprawidłowości pośród pięciu z nich. W trzech produktach zna...
Poziom produkcji podstawowych produktów zwierzęcych, a dokładnie żywca rzeźnego, w 2014 roku wyniósł 5844,9 tys. ton, czyli o 12,3% więcej niż w roku 2013. Produkcja żywca rzeźnego w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych wyniosła ogółem 401,5 kg.
&n...
Sklepy powyżej 250m2 powinny przekazywać nieodpłatnie organizacjom charytatywnym marnowaną żywność. Jeśli tego nie zrobią, grożą im kary finansowe. Ustawa nie jest jednak doprecyzowana, co skutkuje niejasną interpretacją przepisów. Nie wiadomo dokładnie, jaka żywność pod...
Od 1 grudnia 2015 r. rozpoczyna się nabór wniosków o przyznanie pomocy finansowej w ramach programu „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020. Wnioski należy skł...