Artykuły w kategorii: Wiadomości handel i gastronomia
W Polsce od stycznia do października 2018 r. do skupu dostarczono 4,8 mln ton żywca rzeźnego, o 1% więcej niż przed rokiem. Największy udział (53,1%) w łącznym skupie miał drób (2550 tys. ton). Żywca wieprzowego skupiono 1667 tys. ton (34,7%), a wołowego 571 tys. ton (11...
Uchwalona przez Sejm 5 lipca 2018 r. ustawa o zarządzie sukcesyjnym przedsiębiorstwem osoby fizycznej weszła w życie. Nie dotyczy ona przejmowania firmy za życia właściciela. W tym zakresie żadne przepisy się nie zmieniły. A przecież ponad 90% właścicieli firm dożyje do emerytu...
W dniu 14.11.2018 r., Komisja Europejska przyjęła Roczny Program Prac na 2019 r., w zakresie polityki promocyjnej. Program określa produkty i potencjalne rynki oraz przedstawia strategiczne priorytety dotyczące promowania unijnych produktów rolnych, jak również kr...
To było ważne, może najważniejsze wydarzenie rolnicze w tym roku – stwierdził minister Jan Krzysztof Ardanowski podsumowując Narodową Wystawę Rolniczą i podkreślił, że wizyta prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy pokazała jak dużą wagę przywiązują władze pańs...
W dniu 20 listopada 2018 r. służby weterynaryjne Ghany poinformowały Główny Inspektorat Weterynarii o zatwierdzeniu wzoru świadectwa zdrowia dla mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego wywożonych do Republiki Ghany. Wzór przedmiotowego świadectwa do...
Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę określającą zasady tworzenia Kół gospodyń wiejskich. Mają one być dobrowolną społeczną organizacją mieszkańców wsi, aktywnie działającą na rzecz środowisk wiejskich.
Ustawa ma na celu nadanie osobowości prawnej kołom gospo...
Listopadowy Mikser Kulinarny przyciągnął do Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie ponad 170 młodych kucharzy z całej Polski. Pokaz kulinarny poprowadzili Michał Grzywacz i Cezary Powała – szefowie kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 w Warszawie. Zaprezentowali oni rosó...
Koalicja na rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio, powołana pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zainicjowana została przez instytucje, które łączy idea rozwoju rynku bio w Polsce. Członkami założycielami są przedstawiciele Carrefour Polska, Polskiej Izby Żywności...
15 listopada 2018 r. został uzgodniony, pomiędzy służbą weterynaryjną Polski i Serbii, wzór świadectwa weterynaryjno-sanitarnego dla tymczasowego przechowywania produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do wywozu do Republiki Serbii.
Świadectwo będzie wy...
VIII edycja konkursu kulinarnego „Smaki Podkarpacia” odbyła się 23 listopada 2018 r. w Zespole Szkół Gospodarczych im. M. Spytka Ligęzy w Rzeszowie. Sześć dwu osobowych zespołów z klas drugich ZSG o profilu gastronomicznym, zmierzyło się z wyzwaniem pr...