Artykuły w kategorii: Wiadomości handel i gastronomia
Jak podaje Polska Izba Handlu (za CMR), w sierpniu 2018 r., całkowita wartość sprzedaży w sklepach małoformatowych do 300 m2 była o 0,7% wyższa niż w lipcu 2018 r. i o 5% wyższa niż w sierpniu 2017 r.
Sprzedaż w sklepach małoformatowych w sierpniu 2018r.: +5% ...
Carrefour Polska wdrożył nowy koncept sklepu franczyzowego dla operatorów stacji paliw. Pierwsze 11 sklepów w nowym koncepcie, zostało już otwartych we współpracy z polską siecią Wasbruk. Carrefour poszukuje także kolejnych sieci zainteresowanych wspó...
W Polsce utrzymuje się wzrostowa tendencja w pogłowiu świń ogółem. Na początku czerwca 2018 r. według GUS pogłowie trzody chlewnej liczyło 11,8 mln sztuk, o 4,2% więcej niż przed rokiem. W odniesieniu do czerwca 2017 r.stado tuczn...
W 36. tygodniu br. półtusze wieprzowe taniały. Firmy mięsne w Polsce sprzedawały je średnio po 7,30 zł / kg, o 4 gr/kg mniej niż tydzień wcześniej. Był to poziom cen o 8% wyższy niż przed miesiącem, ale o 7% niższy niż w analogicznym okresie 2017...
Co to jest agroterroryzm? Jakie niesie ryzyko dla gospodarki? Co zrobić, żeby ustrzec zwierzęta hodowlane i uprawy roślinne przed rozprzestrzenianiem się chorób? – na te i wiele innych pytań odpowiadają, na zorganizowanej w Warszawie w dniach 19-20 września br. kon...
Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz siódmy jest głównym sponsorem polskiej edycji „MasterChefa”, jednego z najbardziej rozpoznawalnych programów kulinarnych na świecie. Zmagania kucharzy-amatorów można oglądać w każdą niedzielę o godz. 20:0...
Pierwszy tydzień września 2018 r. przyniósł wzrost cen kompensowanych ćwierćtuszy wołowych o 1%. W wyniku tej podwyżki średnia cena wyniosła 13,85 zł/kg. Jednocześnie ćwierćtusze wołowe były droższe niż przed miesiącem o 1%, a przed rokiem o 5%.
Ciekawa sytuacja jest z...
W zakładach drobiarskich w Polsce nadal utrzymują się wysokie ceny zakupu kurcząt. W 35. tygodniu za kurczęta brojlery, podobnie jak w poprzednim tygodniu płacono średnio 3,74 zł/kg, o 1% więcej niż przed miesiącem. Natomiast cena indyków przeciętnie wy...
Grupa Carrefour wdraża Act for Food - ogólnoświatowy program konkretnych działań na rzecz lepszego jedzenia, smaku i jakości. Program jest częścią planu strategicznego ogłoszonego w styczniu 2018 r. Realizując go, Carrefour ma ambicje stać się światowym liderem w zakresi...
211 ognisko ASF (107 w 2018 r.), stwierdzono na podstawie wyników badań otrzymanych w dniu 9 września 2018 r. z krajowego laboratorium referencyjnego ds. ASF, tj. Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach, w gospodarstwie, w...