Artykuły w kategorii: Wiadomości handel i gastronomia
Zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery średnio po 3,31 zł/kg, o 1 gr/kg drożej niż tydzień wcześniej i o 3% drożej niż przed miesiącem. Przed rokiem cena była droższa o 4,5%.
Indyki skupowano przeciętnie po 5,58 zł/kg, o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu i o 3% tan...
Żywiec wołowy (według ZSRIR MRiRW) kupowano w Polsce w podanym okresie średnio po 6,10 zł/kg, o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu. Był on natomiast o 2% tańszy niż miesiąc wcześniej
i niż przed rokiem.
Źródło: Agencja Rynku Rolnego...
Średnia krajowa cena zakupu żywca wieprzowego w dniach 29.02 – 6.03.2016 r. płacona przez zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Informacji Rynkowej MRiRW ukształtowała się na poziomie 4,05 zł/kg i była o 2% niższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% n...
Komisja Europejska prognozuje, że w 2016 r. produkcja netto tego gatunku mięsa we Wspólnocie zwiększy się o 2% do 7 mln 876 tys. ton. Do wzrostu tego przyczynią się niskie ceny mleka, co wpłynie z kolei na dalszą restrukturyzację w sektorze mleczarskim, prowadzącą do red...
W 2015 r. zanotowano wzrost produkcji w sektorze wołowiny w Hiszpanii, ponieważ sprzyjał wysoki popyt na mięso oraz żywiec płynący z krajów trzecich. Wszystko wskazuje na to, że poprawa w tym sektorze będzie postępować również w 2016 r. W styczniu 2015 r. stan pog...
W 2015 r. Polska wyeksportowała 300,1 tys. ton przetworów mięsnych, tj. o 7,1% więcej niż przed rokiem. W ujęciu wartościowym eksport tych towarów wzrósł o 7,2% do 893,3 mln EUR.
W minionym roku wyeksportowano z Polski około 84,5 tys. ton kiełbas o wartośc...
Jeszcze kilka lat temu rynek królików przeżywał duże załamanie, ale sytuacja się zmienia. Produkcja stała się bardziej opłacalna, a do grona starszych hodowców coraz częściej dołączają młodzi. Klientów chętnych do nabycia tych zwierząt zarówno...
Za hodowcami indyków bardzo dobry rok. Ten zapowiada się już nieco gorzej. Optymistyczne jest jednak to, że równocześnie ze spadkiem cen skupu tanieją też pasze. Zdaniem przetwórców na hodowli indyków wciąż można zarobić. Jeszcze w grudniu 201...
W 2015 r. do przeprowadzania kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów potwierdzających zgodność procesu produkcji produktów rolnych i środków spożywczych posiadających chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) lub bę...
W 2015 r., po przeprowadzeniu kontroli na wniosek producentów, wojewódzcy inspektorzy JHARS wydali 59 świadectw jakości potwierdzających zgodność procesu produkcji produktów posiadających zarejestrowane nazwy jako ChNP, ChOG, GTS ze specyfikacją. Dodatkowo ...