Artykuły w kategorii: Wiadomości handel i gastronomia
Indyki skupowano średnio po 5,49 zł/kg, tak jak tydzień wcześniej. Drób ten w skupie był o 1,5% tańszy niż przed miesiącem i o 8% tańszy niż rok wcześniej.
Źródło: ARR...
Średnia unijna cena bydła rzeźnego klasy R3 w dniach 28.03 – 3.04.2016 r. wyniosła
371,76 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była zbliżona do notowanej tydzień wcześniej, ale o 4% niższa niż przed rokiem. W Polsce w przeliczeniu na walutę unijną bydło rzeźne ...
W Polsce za żywiec wołowy płacono przeciętnie 6,13 zł/kg, o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu
i o 0,4% więcej niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie cena zakupu tego gatunku żywca była o 2% wyższa od notowanej w analogicznym okresie ub. r.
Źródło: ARR...
W UE w okresie od 28.03 – 3.04.2016 r. świnie rzeźne klasy E skupowano średnio po
128,52 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, tj. o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu i o 9% taniej niż przed rokiem. Krajowa cena trzody chlewnej klasy E wyrażona w walucie unijne...
W dniach 28.03 – 3.04.2016 r. za żywiec wieprzowy w skupie zakłady mięsne płaciły przeciętnie
4,22 zł/kg, o 2% mniej niż tydzień wcześniej. Żywiec wieprzowy był o 4% droższy niż przed miesiącem, ale o 4% tańszy niż w porównywalnym okresie 2015 r.
Źr&oac...
W marcu br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 151 pkt i wobec zmienionego indeksu
z lutego wzrósł o 1% (1,4 pp.). W skali roku ceny żywności były jeszcze o 12% (21 pp.) niższe.
W marcu br. zanotowano minimalny wzrost cen mięsa (+0,1% do 148,2 pkt) ...
Średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów na rynku UE w marcu br. wyniosła 178,5 EUR/100 kg. Była o 1,3% wyższa niż w lutym i o 5,1% niższa niż w marcu 2015 r. Ceny wzrosły w skali miesiąca w 13 państwach członkowskich UE, w największym stopniu w Estonii (+14%).
W Pols...
W dniach 16-18 czerwca 2016 r. odbędzie się w Kenii 19 edycja wystawy FOOD HOSPITALITY&AGRICULTURE EXHIBITION, Prezentować będzie nie tylko produkty żywnościowe, ale także technologie i sprzęt dla przemysłu spożywczego oraz branży hotelarskiej. Przedstawione zostaną wsp&oac...
Przygotowania do drugiej edycji konferencji Meat Market 2016 są na ostatniej prostej. Spotkanie odbędzie się 22 kwietnia 2016 r.
Lista uczestników stale się wydłuża. Na chwilę obecną udział potwierdziło prawie stu uczestników. Na naszej stronie opublikowaliś...
Cena zakupu bydła ogółem w podanym okresie wynosiła 12334 zł/tonę – cena dotyczy masy poubojowej schłodzonej. W porównaniu do tygodnia poprzedniego jest wyższa o 131,94 zł.
Źródło: Biuletyn „Rynek wołowiny i cielęciny”,&nbs...