Artykuły w kategorii: Wiadomości handel i gastronomia
W roku gospodarczym 2015/2016 Australia wyeksportowała łącznie 241,9 tys. ton mięsa jagnięcego, tj. relatywnie tyle samo, co przed rokiem. Struktura towarowa wywozu nie zmieniła się zbyt wiele. Eksport chłodzonego mięsa wzrósł o 3% do 101,3 tys. ton, natomiast sprzedaż m...
W roku gospodarczym 2015/2016 Australijczycy wyeksportowali 147,9 tys. ton mięsa baraniego,
tj. 13% mniej niż w roku gospodarczym 2014/2015. W strukturze towarowej eksportu dominowało mięso mrożone, którego wywieziono 142,3 tys. ton, tj. o 15% mniej niż przed rokiem. Wy...
W okresie styczeń–kwiecień 2016 r. z UE wywieziono (w ekwiwalencie tuszek) 504 tys. ton produktów drobiowych, o 8% więcej niż w tym samym okresie roku poprzedniego. Najwięcej drobiu wysłano
z UE: do RPA (16% unijnego eksportu, o 60% więcej niż przed rokiem), Benin...
W okresie styczeń–kwiecień 2016 r. unijny eksport asortymentu wieprzowego (w ekwiwalencie tusz) osiągnął poziom 1,3 mln ton i był o 35% większy niż w tym samym okresie 2015 r. Najwięcej wieprzowiny wyeksportowano z UE do Azji Południowo-Wschodniej: Chin (44% eksportu...
Wstępne wyniki spisu pogłowia z maja br. pokazują, że liczebność stada trzody chlewnej w Niemczech obniżyła się w skali roku o blisko 4% do ok. 27 mln szt. Jest to najniższy stan pogłowia od 5 lat. Spadki zanotowano we wszystkich kategoriach tych zwierząt, a największy miał mie...
W dniach 11–17.07.2016 r. zakłady drobiarskie za kurczęta brojlery płaciły przeciętnie 3,53 zł/kg,
o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu i o 3% więcej niż przed miesiącem. Indyki skupowano po 4,99 zł/kg, o 1% taniej niż tydzień wcześniej i o 4% taniej niż przed miesiącem...
Przeciętna unijna cena bydła rzeźnego klasy R3 wyniosła 356,04 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej i była nieznacznie (o 0,1%) niższa niż tydzień wcześniej, o 2% niższa niż przed miesiącem oraz o 7% niższa niż przed rokiem.
W naszym kraju w przeliczeniu na walutę unijn...
Krajowe ceny skupu żywca wołowego od połowy czerwca br. wykazują tendencję spadkową. W dniach 11–17.07.2016 r. za bydło (według danych ZSRIR MRiRW) płacono średnio 5,99 zł/kg, o 2% mniej niż w poprzednim tygodniu i o 5% mniej niż przed miesiącem, ale o 3% więcej niż w por...
Od drugiej połowy kwietnia br. notowany jest nieprzerwany wzrost cen trzody chlewnej. W dniach 11–17.07.2016 r. w UE świnie rzeźne klasy E (według Komisji Europejskiej) kupowano przeciętnie po 161,56 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 0,5% drożej niż tydzień wcz...
Unijny komisarz ds. rolnictwa Phil Hogan poinformował o uruchomieniu nowego obserwatorium rynku mięsa w UE, którego celem jest poprawa przejrzystości na rynkach wieprzowiny, wołowiny i cielęciny. Komisja Europejska ma nadzieję, że obserwatorium pomoże przedsiębiorcom lep...