Artykuły w kategorii: Wiadomości handel i gastronomia
Utrzymuje się wzrostowa tendencja cen prosiąt na targowiskach. W ostatnim tygodniu lipca 2016 r. za 1 prosię uzyskiwano przeciętnie 159 zł, nieznacznie (o 0,3%) więcej niż tydzień wcześniej. Prosięta były o 2% droższe niż na przełomie czerwca i lipca oraz o 8% droższe niż przed...
Za kurczęta brojlery zakłady drobiarskie płaciły przeciętnie 3,52 zł/kg, o 1% mniej niż tydzień wcześniej. Cena ta była o 3% wyższa niż przed miesiącem, ale o 7% niższa niż rok wcześniej.
Indyki skupowano średnio po 4,97 zł/kg wobec 5,00 zł/kg w poprzednim tygodniu (spadek o...
Za żywiec wołowy w Polsce płacono przeciętnie 6,05 zł/kg, o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale o 2% mniej niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie cena zakupu tego gatunku żywca była o 5% wyższa od notowanej w analogicznym okresie ub.r.
Źródło: ARR...
W UE świnie rzeźne klasy E (według Komisji Europejskiej) skupowano średnio po 162,80 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, nieznacznie (o 0,2%) drożej niż w poprzednim tygodniu i o 13% drożej niż przed rokiem.
Krajowa cena trzody chlewnej klasy E wyrażona w walucie unijnej...
W dniach 25–31.07.2016 r. za żywiec wieprzowy w skupie zakłady mięsne płaciły przeciętnie
5,36 zł/kg, o 1% mniej niż tydzień wcześniej. Żywiec wieprzowy był jednak o 2,5% droższy niż przed miesiącem oraz o 23% droższy niż rok wcześniej.
Źródło: ARR...
W 2015 r. produkcja (brutto) mięsa owczego i koziego w krajach Unii zwiększyła się o 4,4% do
957 tys. ton. Tym samym odwrócony został spadkowy trend produkcji notowany od wielu lat. Trzeba jednak zaznaczyć, że na wzrost ten wpłynęła znacząca zwyżka ubojów owiec w...
W pierwszym półroczu br. koreański import wieprzowiny wzrósł jedynie o 0,2% w skali roku do niespełna 230 tys. ton. W tym samym okresie 2015 r. dynamika wzrostu przywozu wyniosła 35%. Tak wysoki import przed rokiem był spowodowany ograniczeniem krajowej ...
Rosyjska firma drobiarska – Damate z obwodu penzeńskiego rozpoczęła wywóz mięsa indyczego do UE. W kwietniu br. unijne władze wydały firmie zezwolenia eksportowe. Inspektorzy
z UE przeprowadzili kontrole na każdym etapie procesu produkcji. Pierwsza partia fil...
Z Polski w okresie styczeń–maj 2016 r. (w ekwiwalencie tuszek) wyeksportowano 457 tys. ton żywca, mięsa i przetworów drobiowych, o 12% więcej niż w tym samym okresie 2015 r. Wartość polskiego eksportu asortymentu drobiowego wyniosła 795 mln EUR i była o 7% większa ...
W przedostatnim tygodniu lipca 2016 r. za 1 prosię otrzymywano przeciętnie 158 zł, o 1,5% więcej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie prosięta były o 4% droższe niż przed czterema tygodniami oraz
o 6% droższe niż przed rokiem.
Źródło: ARR...