Artykuły w kategorii: Wiadomości handel i gastronomia
Fot. Stoisko mięsne w jednym ze sklepów PSS Siedlce na ul. Poniatowskiego
„Coraz większe znaczenie ma sprzedaż produktów regionalnych czy nawet marek własnych hurtowni - raczej tych wyższej jakości” – mówi Artur Pęda, Me...
Przywóz na rynku baraniny i koziny nie wymaga pozwoleń.
Odbywa się on w ramach kontyngentów przywozowych administrowanych przez Służby Celne w systemie "first-come", "first-served", t.j. na zasadzie: "pierwszy przybyły", "pier...
W październiku 2016 r. ceny reprezentatywne wieprzowiny (m/m) obniżyły się aż w 26 krajach Unii. Cena reprezentatywna tego gatunku mięsa wzrosła jedynie w Bułgarii (o 1,2%) zaś na Malcie pozostała bez zmian. Średnia cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej UE kształto...
Litwa jest największym producentem drobiu wśród państw bałtyckich.
W 2015 r. poziom wytwarzania wyniósł 110,7 tys. ton i był o 11% wyższy niż w 2014 r. W 2016 r. spodziewany jest dalszy wzrost produkcji (o 7%) ze względu na korzystne ceny pasz, zwiększone spoży...
W 13-21 listopada br. pojawiły się kolejne przypadki ptasiej grypy podtypu H5N8 u drobiu w Niemczech i na Węgrzech oraz pierwsze ognisko w Danii. Ustanowiono granice nowych obszarów zapowietrzonych i zagrożonych, na których mają zastosowanie środki zwalczania w za...
W listopadzie br. ceny gęsi tuczonych wykazują dynamiczny sezonowy wzrost. W dniach 21–27.11.2016 r. przeciętna cena skupu gęsi ukształtowała się na poziomie 8,55 zł/kg i była o 7% wyższa niż tydzień wcześniej, o 15% wyższa niż przed miesiącem i o 14% wyższa niż w an...
W dniach 21–27.11.2016 r. cena skupu indyków (średnia cena indorów i indyczek) wyniosła 4,84 zł/kg wobec 4,85 zł/kg w poprzednim tygodniu i miesiąc wcześniej. W porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku indyki były tańsze o 17%.
...
W ostatnim tygodniu listopada (21–27.11.2016 r.) ceny kurcząt brojlerów spadły. Krajowe zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery przeciętnie po 3,10 zł/kg, o 1% taniej niż tydzień wcześniej oraz o 2% taniej niż przed miesiącem.
Źródło...
Żywiec wołowy w kraju w ostatnim tygodniu listopada 2016 (21–27.11.2016 r.) kupowano średnio po 6,22 zł/kg wobec 6,21 zł/kg w poprzednim tygodniu.
Żywiec ten był o 2% droższy niż przed miesiącem i o 3% droższy niż rok wcześniej.
Źródło...
W czwartym tygodniu listopada 2016 r. odnotowano wzrost krajowych cen żywca wieprzowego. W dniach 21–27.11.2016 r. zakłady mięsne kupowały żywiec wieprzowy przeciętnie po 5,02 zł/kg, o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 3% drożej niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie ż...