Artykuły w kategorii: Wiadomości handel i gastronomia
W trosce o zdrowie i bezpieczeństwo wystawców i gości, w związku z pogarszającą się sytuacją epidemiologiczną w kraju i rekomendacją Głównego Inspektora Sanitarnego (z dnia 8.03.2020 r.), informuję, że podjęliśmy trudną decyzję o zmianie t...
W związku z potwierdzeniem ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 w stadzie drobiu w mieście Łodzi, władze Hongkongu wprowadziły od dnia 9 marca 2020 r. tymczasowy zakaz importu z w/w miasta oraz dodatkowo z powiatu pabianickiego mięsa drobiowego (tusz, eleme...
Carrefour Polska odpowiadając na wymogi ustawy dotyczącej przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, podjął decyzję o kontynuacji i rozszerzeniu współpracy w tym zakresie z Caritas Polska. Podpisana umowa dotyczy współpracy
i odbioru żywności w hiper- i supermarketac...
Według Biura Analiz i Strategi KOWR na podstawie danych Komisji Europejskiej w okresie od stycznia do października 2019 r. unijny eksport produktów drobiowych był o 8% większy niż przed rokiem i wyniósł 1,6 mln ton. Głównymi ...
Jak podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR na rynku polskim w okresie 17–23.02.2020 r., w odniesieniu do notowań z poprzedniego tygodnia, nastąpił niewielki (o 0,4%) wzrost cen żywca wołowego, do 6,32 zł/kg. Bydło rzeźne było o 1% droższe niż przed miesiącem, ale o 3% tańsz...
W dniu 28 lutego 2020 roku w siedzibie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa odbyło się szkolenie dla przedsiębiorców dotyczące eksportu polskiej żywności do Chin w ramach projektu PKP LHS.
Podczas spotkania z przedstawicielami spółki PKP LHS zostały poruszone za...
Od 15 marca 2020 r. rolnicy utrzymujący krowy i świnie będą mogli ubiegać się o wsparcie finansowe za poprawę warunków utrzymania tych zwierząt ponad wymagane normy.
Na wsparcie będą mogli liczyć rolnicy, którzy zadbają o lepsze samopoczucie i zdrowie zwierząt, ...
Według Biura Anliz i Strategii KOWR w strukturze asortymentowej eksportu produktów drobiowych z Polski 93% udział miało mięso(1 212 tys. ton w wadze produktu). W okresie styczeń–październik 2019 r. większość (83%) wyeksportowanego mięsa drobio...
Na podstawie wyników badań otrzymanych z krajowego laboratorium referencyjnego ds. grypy ptaków, tj. Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach w dniu 27 lutego 2020 r., na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej wyznacz...
Prezydent Andrzej Duda podpisał znowelizowaną ustawę o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Najważniejsza zmiana to fuzja kontroli jakości żywności. Od 1 lipca 2020 r. będzie za nie odpowiedzialna na wszystkich etapach obrotu jedna instytucja – Inspekcja ...