Artykuły w kategorii: Wiadomości handel i gastronomia
Według „Krótkoterminowej prognozy produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE” z marca br.,
w 2016 r. produkcja brutto wieprzowiny w UE obniży się wobec 2015 r. o 0,3% do 23,3 mln ton,
a w 2017 r. minimalnie wzrośnie – o 0,7% do 23,5 mln ton. Pomimo ...
Po świętach handel drobiem osłabł, podobnie jak ceny. Tuszki z kurczaków w porównaniu z ubiegłym tygodniem staniały aż o 50 gr/kg. Na razie trudno mówić nawet o średnim handlu, choć są elementy cieszące się coraz większym zainteresowaniem o tej porze roku. ...
W styczniu br. wartość importu towarów rolno-spożywczych sprowadzanych do Wspólnoty obniżyła się z 9,3 mld EUR do 9,2 mld EUR. Redukcja dotyczyła głównie przywozu z Kanady oraz Brazylii. Wzrosła za to wartość importu tych towarów z Ukrainy oraz Stan&...
W styczniu 2016 r. wolumen eksportu wołowiny z USA zwiększył się o 3% w porównaniu ze styczniem 2014 r. do 82,3 tys. ton, natomiast jego wartość spadła o 13% do 438,1 mln USD. Więcej tego gatunku mięsa z USA trafiło przede wszystkim do Korei Południowej (wzrost o 59% do ...
W styczniu br. wartość towarów rolno-spożywczych wyeksportowanych z krajów UE wyniosła 9,3 mld EUR, tj. była nieco wyższa niż przed rokiem. Największy wzrost dotyczył mięsa wieprzowego, warzyw oraz produktów mięsnych sklasyfikowanych, jako podroby oraz pozo...
17 marca 2016 roku o godzinie 9.00. został otwarty kolejny sklep sieci Piotr i Paweł. Sklep mieści się przy ul. Piłsudskiego 19 w Głogowie w Galerii Glogovia. Supermarket będzie działać w formule
5 gwarancji. Sklep zaprasza codziennie w godzinach od 8.00 do 22.00 od ponie...
Średnia cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej UE kształtowała się w tym okresie na poziomie 126,75 EUR za 100 kg, tj. była o 0,8% niższa niż w styczniu br., i jednocześnie pozostawała o 7,8% niższa od średniej ceny z lutego 2015 r. W lutym 2016 r. cena ta była r&oa...
W 2015 r. wywóz mięsa owczego ze Wspólnoty obniżył się aż o 37%. Spadek ten wynikał ze znacznej redukcji eksportu do krajów arabskich oraz o 80% mniejszej sprzedaży do Hongkongu. W 2016 r. kraje Wspólnoty nadal będą miały problemy ze zwiększeniem eks...
Zdaniem Komisji w ostatnim raporcie z marca 2016 r., w 2015 r. produkcja mięsa owczego i koziego (brutto) w karach UE, po latach spadków, zwiększyła się o 4,4% do 953 tys. ton. Największy wzrost produkcji odnotowano w Rumunii, natomiast produkcja we Włoszech powr&oa...
W 2015 r. wolumen eksportu podrobów wołowych z Wysp zwiększył się o 8,1%, natomiast podrobów owczych wzrósł o 36%. Znaczny wzrost sprzedaży tych towarów odnotowano do krajów poza Wspólnotę, zwiększył się o 26%. Korzyści w tym wzglę...