Artykuły w kategorii: Wiadomości handel i gastronomia
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaprasza na konferencję prasową Podsekretarz Stanu Ewy Lech nt. "Ułatwień w sprzedaży żywności przez rolników", która odbędzie się 22 lutego 2016 roku
o godzinie 10.00 w MRiRW, sala 47.
Źr&oacut...
Pod koniec 2015 r. zapasy mięsa w amerykańskich chłodniach kształtowały się na łącznym poziomie 960 tys. ton, tj. były o 14,4% wyższe w porównaniu z końcem 2014 r. Wzrósł poziom zapasów mięsa z kurczaków (o 21%), mięsa wołowego (o 16%), wie...
Tak źle jak przez ostatnie dwa lata nie było nigdy – mówią hodowcy. To zaskakujące, bo pogłowie trzody z roku na rok jest coraz niższe. Najgorszy był ostatni kwartał ubiegłego roku. Ceny skupu świń spadły w listopadzie o 25% porównując do średnich z ostatnic...
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Jurgiel oraz podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki spotkali się 18 lutego br. z przedstawicielami kierownictwa nadzorowanych instytutów badawczych. W spotkaniu uczestniczyli również podsekretarze stanu w MRiRW: Ewa Lech i R...
W ministerstwie trwają prace zmierzające do powołania Rady Dialogu Społecznego w Rolnictwie.
Z mocy obowiązującego w Polsce prawa wszystkie organizacje działające w rolnictwie mają zagwarantowane prawo do współdziałania z organami administracji państwowej. Wy...
W styczniu br. kurczęta potaniały w skali miesiąca w 13 państwach członkowskich UE, w największym stopniu w Estonii (-16%). Ceny polskich kurcząt nieznacznie wzrosły (+0,4% do 115,1 EUR/100 kg i pozostały najniższe w całym ugrupowaniu (64% średniej unij...
Według danych rosyjskiego ministerstwa rolnictwa, w 2015 r. produkcja wieprzowiny w Rosji wzrosła o 3,8% w skali roku do 3,96 mln ton wagi poubojowej. Fermy przemysłowe zwiększyły poziom wytwarzania o 8,3% do 3,09 mln ton, natomiast małe gospodarstwa znacząco zmniejszyły p...
W dniu 2 lutego br. Japonia zniosła embargo na duńską wołowinę, wprowadzone w 2001 r. w związku z zagrożeniem tzw. chorobą szalonych krów (BSE). Wcześniej Japończycy (po 2013 r.) zdecydowali się na otwarcie swojego rynku na dostawy wołowiny z Francji, Irla...
W 2015 r. zostaliśmy ponownie największym producentem drobiu w UE. Tak dobry wynik - i to już drugi rok z rzędu - udało się nam osiągnąć, ponieważ produkcja polskiego drobiu poszła w górę o ok. 10 proc. Dzięki temu w 2015 r. po raz pierwszy w historii przekroczyła p...
Tureccy importerzy zainteresowani są współpracą z firmami, które mają uprawnienia do uboju halal oraz zapewnią odpowiednie partie mrożonej wołowiny. Z Turcją współpracowaliśmy już wcześniej. Sporo żywca trafia też do Holandii, Niemiec, Włoch i Hiszpanii, a ...