Artykuły w kategorii: Wiadomości handel i gastronomia
W dn. 2 marca br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE)
z dn. 19 lutego 2016 r. wpisujące do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę portugalskiej kiełbasy wędzonej Alheira de Mirandela. Do jej produkcji wykorzystuje się ...
W dn. 2 marca br. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) z dn. 18 lutego 2016 r. wpisujące do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę francuskiej szynki Jambon d’Auvergne. Jest to udziec tuczników wieprzowych ...
W 2015 r. import wieprzowiny prze największych odbiorców z regionu Azji wzrósł o 7% do ok. 4,3 mln ton. Popyt konsumencki pozostał wysoki, a podaż krajowa nie była wystarczająca do jego zaspokojenia. W największym stopniu zwiększyły zakupy Chiny i Korea ...
W 2015 r. wypełnienie kontyngentu taryfowego na dostawy mięsa baraniego i koziego do Wspólnoty zwiększyło się w stosunku do 2014 r. o 8,3%, i wyniosło łącznie 199 362 tony. Wzrost ten wynikał przede wszystkim ze zwiększenia wypełnienia kontyngentu przez Nową Ze...
Na początku lutego 2016 roku zostały przez ARR podpisane dwie umowy na realizację kampanii informacyjnych i/lub promocyjnych, takich jak:
- „Europejski drób – w jakości siła”,
- „Makarony Europy”,
których działania będą prowadzo...
Podsekretarz stanu Ewa Lech poinformowała 22 lutego br. o trwających w resorcie pracach nad przygotowaniem rządowego projektu ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników. Celem projektowanej ustawy jest zrównan...
20 lutego podsekretarz stanu Ewa Lech przebywała w Łodzi, gdzie uczestniczyła w XVI Międzynarodowych Targach FERMA BYDŁA oraz XIV Międzynarodowych Targach FERMA ŚWIŃ
i DROBIU. Wiceminister wzięła także udział w zorganizowanej przez Izbę Rolniczą Województwa Łódzk...
W pierwszej połowie lutego br. w unijnych rejestrach chronionych oznaczeń zarejestrowano trzy nowe produkty mięsne:
- „Mortadella di Prato” (rejestr chronionych oznaczeń geograficznych ChOG);
-„Dalmatinski pršut”(ChOG);
- Aachener Weihnachts...
W 2015 r. wzrosły wysyłki wieprzowiny z Kanady (+1,3% do ok. 891 tys. ton). Kanadyjczycy zwiększyli wywóz dopiero w ostatnim kwartale roku (+12%). Stany Zjednoczone były największym odbiorcą kanadyjskiego mięsa z 40% udziałem w całkowitym wywozie. Wzrosły znacząco wysyłk...
W 2015 r. Amerykanie zwiększyli eksport mięsa wieprzowego o 2% do ponad 1,5 mln ton. Wywóz poszybował znacznie w górę w ostatnim kwartale ubiegłego roku (+9%), co pomogło uzyskać dobry rezultat za cały rok. Dopiero pod koniec 2015 r. wieprzowina z USA st...