Artykuły w kategorii: Wiadomości handel i gastronomia
Z uwagi na spadek produkcji i wzrost cen, w 2015 r. Chiny zwiększyły znacznie import wieprzowiny. Według danych chińskiego urzędu celnego, przywóz mięsa świeżego i mrożonego (bez podrobów) wzrósł w skali roku o 38% do 777,5 tys. ton. Różnic...
Włodzimierz Skorupski otrzymał we wtorek 09.02.2016 r. z rąk ministra rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztofa Jurgiela akt powołania na stanowisko Głównego Lekarza Weterynarii. W uroczystości uczestniczyła także podsekretarz stanu Ewa Lech. Akt powołania podpisała premier Bea...
Jak informuje Amerykański Departament Krajowej Statystyki Rolnej (NASS), w dniu
1 stycznia 2016 r. pogłowie bydła w Stanach Zjednoczonych liczyło 92 mln sztuk, tj. było o 3% wyższe niż przed rokiem oraz najwyższe od 2011 r. Pogłowie wszystkich krów oraz jał&oa...
Japonia uznała Meksyk za kraj wolny od klasycznego pomoru świń, co pozwoli na zwiększenie eksportu meksykańskiej wieprzowiny na rynek japoński. Obecnie wysyłki przekraczają 70 tys. ton rocznie. Poprzednio japońskie ministerstwo rolnictwa uznawało za wolne od klasyczne...
W I kwartale nowego sezonu 2015/2016 (październik-grudzień) Nowozelandczycy wyeksportowali łącznie 66,8 tys. ton mięsa jagnięcego, tj. o 16,2% więcej niż w analogicznym okresie sezonu 2014/2015. Wartość tego eksportu zwiększyła się zaś o 12% do 589 mln USD. Średnia cena eksport...
Produkcja młodego bydła mlecznego obniży się prawdopodobnie o 4% w 2016 r., podczas gdy produkcja młodego bydła ze stad mięsnych będzie stabilna. Produkcja ogółem młodego bydła będzie mniejsza niż przed rokiem, ale efekt ten zostanie zniwelowany przez wyższą średnią...
Pogłowie krów mamek zwiększyło się o 1,5% w minionym roku, co było wynikiem dopłat do krów mamek oraz korzystnych warunków pastwiskowych podczas ciepłej jesieni. W br. liczba ubojów bydła płci żeńskiej ogółem we Francji wzrośnie o 3% do 824 ty...
Według prognoz francuskiego instytutu hodowli zwierząt, po 2,5% wzroście produkcji mięsa wołowego we Francji w 2015 r., produkcja tego gatunku mięsa w 2016 r. zwiększy się prawdopodobnie o ponad 1% do 1 mln 518 tys. ton. Dla porównania w 2016 r. produkcja wołowiny w całe...
W wyniku nowej polityki promocyjnej przyjętej przez Komisję Europejską, jak również w nawiązaniu do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1144/2014 z dnia 22 października 2014 r. w sprawie działań informacyjnych i promocyjnych dotyczących produktó...
Minister Krzysztof Jurgiel przyjął w czwartek 4 lutego Ambasadora Francji w Polsce Pierre’a Buhlera. Celem spotkania było omówienie aktualnych kwestii w zakresie współpracy polsko-francuskiej
w obszarze rolnictwa. Polski minister podziękowa...