Artykuły w kategorii: Wiadomości handel i gastronomia
W 2015 r. w efekcie wzrostu produkcji w UE3, w tym w Polsce, unijne i krajowe ceny trzody chlewnej oraz drobiu są niższe niż rok wcześniej. W lipcu 2015 r. (zgodnie z informacją GUS) przeciętna krajowa cena żywca wieprzowego ukształtowała się na poziomie 4,41 zł/kg i była nieco...
Wysokie światowe ceny stymulują wzrost eksportu unijnej wołowiny. W pierwszym półroczu 2015 r. z UE wyeksportowano 278 tys. ton produktów wołowych i cielęcych, o 6% więcej niż w analogicznym okresie 2014 r. Największymi odbiorcami wspólnotowej wołowi...
Na rynku wołowiny obserwujemy tendencje wzrostowe w eksporcie. W okresie pierwszych siedmiu miesięcy br. wolumen sprzedaży na rynkach zagranicznych wyniósł 201 tys. t, co oznacza 12-procentowy wzrost w skali roku.
źródło: Banku BGŻ BNP...
Jak podaje Główny Lekarz Weterynarii w okresie 16.09. – 22.09.2015 r. nie stwierdzono nowych przypadków ASF u dzików, jak również ognisk tej choroby u świń na terytorium Polski.
Źródło: GIW...
W dniach 31.08–06.09.2015 cena żywca wieprzowego wynosiła 4,54 zł/kg. Miesiąc wcześniej żywiec kosztował 4,39 zł/kg, natomiast rok temu 5,10 zł/kg. W ciągu miesiąca cena wzrosła o 3,5%, a w ciągu roku spadła o 11,1%. Cena żywca wołowego wyniosła ostatnio 5,84 zł/kg, w pop...
Zgodnie z danymi GUS, od 2003 r. spożycie mięsa na jednego mieszkańca wzrosło o 43% i w 2015 r. wynosiło 28,2 kg. W 2013 roku odnotowano spadek konsumpcji wieprzowiny do 35,5 kg, a w 2014 r. wzrost do 39,1 kg. Spożycie wołowiny nadal jest niskie, jednak ostatnio po raz pi...
Wartość sprzedaży sklepów małoformatowych wzrosła o 3,8 % rdr, a w ujęciu mdm spadła o 0,4 %. Sklepy małoformatowe to takie, których powierzchnia wynosi nie więcej niż 300 m2. Obiekty, które zostały zbadane, odpowiadają za 60% całości rynku sprz...
Od 19 października do 17 listopada 2015 r. można składać wnioski o przyznanie pomocy w ramach programu „Modernizacja gospodarstw rolnych” z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020. Wsparcie można otrzymać na inwestycje związane z rozwojem ...
W dniach 31.08–6.09.2015 r. półtusze wieprzowe kosztowały średnio 6,42 zł/kg, czyli o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Cena była jednak o 12% niższa niż w 2014 roku w tym samym okresie. Kompensowane ćwierćtusze wołowe sprzedawano po ok. 12,45 ...
Według raportu KE z lipca 2015 r., produkcja wieprzowiny na rynku wspólnotowym wzrośnie o 2,7% w skali roku do 23,5 mln ton. Wysokie tempo wzrostu jest zależne od pięciu krajów: Hiszpanii, Włoch, Niemiec, Holandii oraz Polski, bo to one odpowiadały łącznie za 62% ...