Artykuły w kategorii: Wiadomości handel i gastronomia
Na rynku UE ceny bydła spadły. Średnia unijna cena bydła rzeźnego klasy R3 ukształtowała się na poziomie 368,68 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 1% niższym niż tydzień wcześniej
i o 5% niższym niż przed rokiem.
W Polsce w przeliczeniu na walutę unijną bydło rzeźn...
Wystąpienie Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej (Brexit) może mieć szczególnie negatywny wpływ na irlandzki przemysł spożywczy, w tym przede wszystkim na sektor mięsny. Irlandia, jako jedyny kraj
z Unii, posiadająca wspólną granicę z Wielką Brytanią, boi się po...
Krajowe ceny bydła uległy niewielkiemu obniżeniu. W dniach 4–10.04.2016 r. za żywiec wołowy (według danych ZSRIR MRiRW) płacono przeciętnie 6,12 zł/kg wobec 6,13 zł/kg w poprzednim tygodniu i miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku żywiec wołowy był je...
W pierwszym tygodniu kwietnia na rynku unijnym za świnie rzeźne klasy E (według Komisji Europejskiej) płacono średnio po 127,45 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu i o 10% mniej niż przed rokiem.
Krajowa cena trzody chlewnej klasy E wy...
W dniach 4–10.04.2016 r. zakłady mięsne skupowały żywiec wieprzowy przeciętnie po 4,12 zł/kg,
o około 2% taniej niż tydzień wcześniej i niż na początku marca br. Żywiec wieprzowy był także o 6% tańszy niż w porównywalnym okresie 2015 r.
Źródło: A...
W marcu br. firma Profi poszerzyła gamę Wielkopolskich pasztetów o trzy nowe smaki: z czarnuszką, z chrzanem, oraz oliwkami i kaparami.
Znany i popularny w kraju i za granicą pasztet powstaje w oparciu o tradycyjne receptury, z użyciem polskich składników wysoki...
Tuszki kurcząt zbywano przeciętnie po 5,40 zł/kg, o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% drożej niż przed miesiącem. Cena zbytu tuszek kurcząt była zbliżona do notowanej rok wcześniej.
Po znaczącym wzroście w tygodniu przedświątecznym, po świętach ceny tuszek indyczy...
W dniach 28.03 – 3.04.2016 r. kompensowane ćwierćtusze wołowe sprzedawano średnio po
12,29 zł/kg, o 1% taniej niż tydzień wcześniej i o 3% taniej niż przed miesiącem. Jednak ćwierci wołowe były o 2% droższe niż w analogicznym okresie 2015 r.
Źródło: ARR...
Na przełomie marca i kwietnia 2016 r. obniżeniu uległy krajowe ceny zbytu mięsa. Półtusze wieprzowe sprzedawano przeciętnie po 6,25 zł/kg, o 1,5% taniej niż w poprzednim tygodniu. Cena zbytu półtusz była o 6% wyższa niż miesiąc wcześniej, ale o 3% niższa niż przed...
Od początku lutego br. w Polsce ceny prosiąt rosną. W dniach 28.03 – 3.04.2016 r. na krajowych targowiskach za 1 prosię płacono przeciętnie niecałe 146 zł, o 2,5% więcej niż w poprzednim tygodniu i o 5% więcej niż przed miesiącem. Prosięta były jednak o 9% tańsze niż
w p...