Artykuły w kategorii: Wiadomości handel i gastronomia
Indyki skupowano średnio po 5,27 zł/kg, o 1% taniej niż w poprzednim notowaniu. W odniesieniu do cen sprzed miesiąca i sprzed roku indyki były tańsze odpowiednio o 3% i 10%.
Źródło: ARR...
Za kurczęta brojlery zakłady drobiarskie płaciły przeciętnie 3,35 zł/kg, o 0,5% więcej niż tydzień wcześniej, o 3% więcej niż przed miesiącem oraz o 1% więcej niż rok wcześniej.
Źródło: ARR...
W dniach 2–8.05.2016 r. na rynku UE ceny bydła nieznacznie spadły. Średnia unijna cena bydła rzeźnego klasy R3 ukształtowała się na poziomie 362,62 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 0,4% niższym niż tydzień wcześniej i o 5% niższym niż przed rokiem.
W Polsce...
W pierwszym tygodniu maja na rynku unijnym za świnie rzeźne klasy E (według Komisji Europejskiej) płacono średnio po 130,99 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 2% więcej niż
w poprzednim tygodniu, ale o 7% mniej niż przed rokiem.
Krajowa cena trzody chlewnej klasy E w...
W dniach 2–8.05.2016 r. zakłady mięsne objęte Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW skupowały żywiec wieprzowy przeciętnie po 4,33 zł/kg, o 4% drożej niż tydzień wcześniej i o 5% drożej niż cztery tygodnie wcześniej. Żywiec wieprzowy był także o 4% dr...
Zakład Przetwórstwa Mięsnego BIEGUN, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, uruchomił swój firmowy E-sklep, w którym można robić zakupy przez internet. Sklep działa od marca, można w nim zamówić wędliny produkowane bezpośrednio przez za...
Jak oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, branża drobiarska
w Polsce jest coraz bardziej uzależniona od sprzedaży zagranicznej. która nadal jest głównym czynnikiem sprawczym rozwoju produkcji i całej branży drobiarskiej. ...
Podstawowym celem ustawy przygotowywanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest stworzenie polskim rolnikom korzystnych warunków do rozwoju produkcji i sprzedaży detalicznej, bez udziału pośredników, żywności wyprodukowanej w całości lub w części z ich wł...
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano średnio po 12,39 zł/kg. Cena ta była o około 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu, niż miesiąc wcześniej, a także niż przed rokiem.
Źródło: ARR...
W 2016 r. na światowy handel wieprzowiną będzie miał wpływ nadal wzmożony popyt ze strony Chin oraz kursy wymiany walut, ze względu na spodziewane dalsze umocnienie się dolara amerykańskiego. Skorzystają na tym głównie eksporterzy UE i Brazylii, ponieważ mięso z tych reg...