Artykuły w kategorii: Mięso i wędliny dla handlu i gastronomii
Mięso drobiowe jest zdrowym i lubianym mięsem. Jest cennym źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Oprócz tego, bogate w witaminy z grupy B
i mikroelementy, wzmacnia nasz układ odpornościowy. Zwłaszcza kurcz...
Mięso królicze jest bardzo delikatnym i lekko słodkim mięsem. Jednym z bardziej wartościowych elementów tuszki jest udo królicze, ponieważ zawiera bardzo mało tłuszczu i dużą ilość białka.
Ze względu na swoje wartości odżywcze, może być stosowane w...
Świeże mięso wieprzowe jest surowcem, który najczęściej wykorzystuje się do wyrobu różnego rodzaju wędlin. Karkówka wieprzowa, łopatka, boczek, czy schab to elementy wieprzowiny,
z których produkuje się szynki, kiełbasy, pasztety oraz ...
Gotowane kiełbaski to szybki sposób na przyrządzenie ciepłego i smacznego posiłku. Lubią je dzieci, dorośli i osoby starsze. Szczególnie dobrze smakują podawane ze świeżą bułką i dodatkiem musztardy, ketchupu, itp. Trzeba jednak zwrócić uwagę na ich zawa...
Cielęcina jest mięsem pozyskiwanym z młodych cieląt w wieku do 8 miesięcy. Zawiera bardzo dużo wartości odżywczych, jest delikatna i miękka. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. Dostarcza organizmowi wartościowe białko, witaminy z grupy B oraz żelazo, dlatego ...
Mięso z indyka jest jednym z najpopularniejszych mięs spożywanych przez Polaków. Chętnie po nie sięgamy, ponieważ jest dużo zdrowsze niż mięso czerwone. Zawiera mniej tłuszczu i cholesterolu, jest mniej kaloryczne, a przy tym jest najlepszym źró...
Zdj. ZM Poliwczak
Kolejny sukces firmy z Mysłowic! Trzy produkty z oferty Zakładu Mięsnego POLIWCZAK zostały nagrodzone przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”. Podczas XXII audytu artykułów spożywczych specjały zdobyły prestiżow...
Antrykot jest mięsem otrzymywanym z części grzbietowej tuszy wołowej. Soczysty i delikatny
w smaku, nadaje się do smażenia, pieczenia w całości, a także grillowania. Szefowie kuchni najczęściej przygotowują z niego steki, kotlety, zrazy, różnego rodzaju pieczenie ora...
Smak dobrej szynki zależy w znacznym stopniu od receptury oraz od jakości składników, z których ją wykonano. Znacząca jest również metoda jej wytworzenia. Wędlina podczas wędzenia nabiera charakterystycznego, mocnego aromatu. Czynnikiem decydującym o jej...
Kapuśniak, grochowa czy żurek to zupy, które można spotkać w większości polskich restauracji. Odpowiednio przygotowane i doprawione cieszą się ogromnym zainteresowaniem rzeszy klientów. Każdy kto ceni sobie tradycyjny smak i aromat domowych zup, do ich przygoto...