Artykuły w kategorii: Mięso i wędliny dla handlu i gastronomii
Polska wołowina z własnego rozbioru
Ogromny wpływ na jakość potraw przygotowywanych z wołowiny ma pochodzenie bydła. Niejednokrotnie szefowie kuchni przygotowują potrawy na bazie: antrykotu, rostbefu, rozbratla, szpondra, mostku, czy polędwicy. Jeśli prowadzisz restaurację...
Kiełbaski bawarskie to w ostatnim czasie produkt cieszący się dużą popularnością. W porównaniu do tradycyjnych kiełbas są dłuższe i cieńsze, co jest ich ogromnym atutem. Doskonałe do przyrządzenia na grillu są chętniej wybierane przez konsumentów, ponieważ...
Mięso wieprzowe to źródło witamin i mikroelementów niezbędnych w diecie. A jak poznać najlepsze? Wybór należy do konsumenta, jednak warto sięgać po to, które pochodzi ze sprawdzonej hodowli świń. Prawdziwe mięso wieprzowe to mięso nieulepszone, be...
Mięso z królika, dzięki wysokiemu poziomowi witamin z grupy B i mikroelementów, jest mięsem bardzo odżywczym. Stanowi cenne dla człowieka źródło wartości odżywczych, dlatego też warto mu się bliżej przyjrzeć. Oprócz wspomnianych wyżej właściwości,...
Kiełbasa krakowska sucha to jedna z najbardziej rozpoznawalnych kiełbas w Polsce. Każdy sklep, czy hurtownia posiada ją w swoim asortymencie. Dobra Kiełbasa Krakowska powinna przede wszystkim przyciągać swoim smakiem. Produkowana z mięsa wieprzowego, grubo rozdrobniona,...
Masarnie, które wytwarzają wszelkiego rodzaju wędliny – szynki, kiełbasy, wędzonki, podroby i inne, wykorzystują do ich produkcji półtusze wieprzowe. Ważne jest, aby były one najwyższej klasy. Bardzo duże znaczenie dla takiej masarni ma również to,...
Gdy pogoda dopisuje przenosimy nasze jadalnie w plener. Wystarczy niewiele - piękna pogoda, zielone otoczenie i koc. Zapasy brakującej energii uzupełnimy sięgając po przygotowane wcześniej piknikowe smakołyki. Oto nasz obowiązkowy zestaw zdrowych
i smacznych przekąsek,...
Sposób pakowania mięsa z kurczaka to ważny czynnik, który wpływa na jego świeżość i jakość. Producenci, aby wydłużyć okres trwałości produktów, pakują mięso w atmosferze ochronnej MAP.
Na czym więc polega ta metoda i dlaczego warto kupować mięso z kurcz...
Długo oczekiwany sezon na ucztowanie w plenerze nareszcie się rozpoczął. Nasze grillowane menu często ulega zmianie, bywa rozszerzane o nowe smaki, zazwyczaj przyprawy, dodatki i sosy. Jednak w centrum uwagi zawsze pozostaje mięso w postaci: różnorodnych kiełbasek, sz...
Wędliny podrobowe to niezwykle zróżnicowana grupa w kategorii wędlin. Nieustannie poszerza się o nowe przepisy i połączenia. Wyroby podrobowe cechują się wyrazistym smakiem i aromatem, dlatego też wyraźnie ożywiają przystawki, takie jak na przykład półmisek zim...