Artykuły w kategorii: Mięso i wędliny dla handlu i gastronomii
Na Śląsku nie tylko kopalnie węgla
Pochodzenie nazwy Śląsk, krainy zamieszkiwanej już od starożytności budzi wielkie dyskusje. Jedni uważają, że pochodzi ona od nazwy rzeki Ślęzy, drudzy twierdzą, że nazwa terenu ma ścisły związek ze słowem „ślęg” względnie &bd...
Parówki to ulubione danie mięsne dzieci, ale nie tylko, bo jedzą je także dorośli. Parówki w wersji light, zwłaszcza takie, które zawierają niewielką zawartość tłuszczu są najczęściej wybierane przez osoby dbające o zdrowy tryb życia a także będące na...
Gdy w 1998 roku, na rynku pojawiła się firma Konkret, prowadzona wówczas przez Zbigniewa Stempień z siedzibą w Górze Bałdrzychowskiej – Kolonia, nikt nie przypuszczał, iż w krótkim czasie, wywoła tak potężne zamieszanie nie tyl...
WYROBY MARYNOWANE ZM POLIWCZAK …
to wyjątkowe wędzonki, których smak zachwyci każdego
Nie od dzisiaj wiadomo, że odpowiednia kompozycja przypraw i dobrze dobrany proces technologiczny ma znaczący wpływ na wyjątkowy w swoim rodzaj...
Pierwsze bułki z rozdrobnionym mięsem baranim, wołowym lub drobiowym, sałatkami i sosem, potocznie zwane kebabami, miały swoją premierę w Polsce kilkanaście lat temu. Szybko zyskały wierną grupę smakoszy i w piorunującym tempie wyparły nudne hamburgery i hot-dogi. Pierwsz...
Któż nie zdaje sobie sprawy z bogatej różnorodności gatunków szynek dostępnych w lokalnych sklepach. Jest ich tak wiele, że trudno dokonać wyboru zwłaszcza, gdy nic nie wiemy o subtelnych różnicach smakowych. Szynka szlachetna to nowość w ofercie ...
Prawdopodobnie żadna wędlina nie cieszy się tak dużą popularnością na całym świecie jak salami. Wszystkie rodzaje salami są wytwarzane z surowych składników.
Tradycyjne salami dojrzewające wytwarza się z wieprzowiny bez żadnych domieszek. Składniki mi...
Przeciętny konsument przygotowując posiłek składający się z mięsa wieprzowego nie zastanawia się jaką drogę musiało ono przejść, aby trafić w takiej postaci na jego stół. Zapewne również nie jest w stanie ocenić jego jakości w momencie zakupu, a jedyni...
Współczesny konsument dokonując wyborów żywieniowych kieruje się głównie wartościami odżywczymi produktów. W dobie konserwantów niełatwo jest znaleźć wyrób naturalny i jednocześnie smaczny, a wymagania klientów odnośni...
Wspólne grillowanie to jeden z najpopularniejszych sposobów na przyjemne spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi. Spożywanie pysznych posiłków na świeżym powietrzu na stałe zapisało się w polskiej tradycji kulinarnej. Jednak w grillowan...