Artykuły w kategorii: Mięso i wędliny dla handlu i gastronomii
Wędliny tradycyjne od lat znajdują stałe miejsce zarówno na domowych stołach Polaków, a także świetnie sprawdzają się jako uroczyste menu podczas wystawnych bankietów, wesel, czy też balów. Nikt w momencie organizacji takiej i...
Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Hańderek” po raz kolejny został doceniony za jakość i smak swoich produktów.
To niebywały sukces firmy! Eksperci ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń Polskie” uhonorowal...
Staropolskie wyroby… z tęsknoty za tradycją
Masarnia „Staropolska Strzecha” to firma czerpiąca z najlepszych zwyczajów polskiej kuchni. Powstała z miłości do tradycji wędliniarskich, kultywowanych w rodzinie założyci...
Na Śląsku nie tylko kopalnie węgla
Pochodzenie nazwy Śląsk, krainy zamieszkiwanej już od starożytności budzi wielkie dyskusje. Jedni uważają, że pochodzi ona od nazwy rzeki Ślęzy, drudzy twierdzą, że nazwa terenu ma ścisły związek ze słowem „ślęg” względnie &bd...
Parówki to ulubione danie mięsne dzieci, ale nie tylko, bo jedzą je także dorośli. Parówki w wersji light, zwłaszcza takie, które zawierają niewielką zawartość tłuszczu są najczęściej wybierane przez osoby dbające o zdrowy tryb życia a także będące na...
Gdy w 1998 roku, na rynku pojawiła się firma Konkret, prowadzona wówczas przez Zbigniewa Stempień z siedzibą w Górze Bałdrzychowskiej – Kolonia, nikt nie przypuszczał, iż w krótkim czasie, wywoła tak potężne zamieszanie nie tyl...
WYROBY MARYNOWANE ZM POLIWCZAK …
to wyjątkowe wędzonki, których smak zachwyci każdego
Nie od dzisiaj wiadomo, że odpowiednia kompozycja przypraw i dobrze dobrany proces technologiczny ma znaczący wpływ na wyjątkowy w swoim rodzaj...
Pierwsze bułki z rozdrobnionym mięsem baranim, wołowym lub drobiowym, sałatkami i sosem, potocznie zwane kebabami, miały swoją premierę w Polsce kilkanaście lat temu. Szybko zyskały wierną grupę smakoszy i w piorunującym tempie wyparły nudne hamburgery i hot-dogi. Pierwsz...
Któż nie zdaje sobie sprawy z bogatej różnorodności gatunków szynek dostępnych w lokalnych sklepach. Jest ich tak wiele, że trudno dokonać wyboru zwłaszcza, gdy nic nie wiemy o subtelnych różnicach smakowych. Szynka szlachetna to nowość w ofercie ...
Prawdopodobnie żadna wędlina nie cieszy się tak dużą popularnością na całym świecie jak salami. Wszystkie rodzaje salami są wytwarzane z surowych składników.
Tradycyjne salami dojrzewające wytwarza się z wieprzowiny bez żadnych domieszek. Składniki mi...