Artykuły w kategorii: Mięso i wędliny dla handlu i gastronomii
Docenione, bo tradycyjne i polskie
Znakomite produkty z założenia bronią się same, głównie swoim smakiem. Często jednak trudno pyszne wędliny odnaleźć w gąszczu sklepowych półek. Między innymi z tego też powodu, aby móc sz...
Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Rzeźnik” jest firmą rodzinną z wieloletnim doświadczeniem w branży mięsnej. W zakresie działalności zakładu znajduje się skup, ubój i przetwórstwo żywca wołowego i wieprzowego, roz...
Ubojnia Zwierząt Rzeźnych Agnieszka Mielczarek pojawiła się na polskim rynku w 1997 roku i szybko znalazła się w gronie lokalnych pionierów. Bogata oferta wysokojakościowych półtusz wieprzowych, ćwierci wołowych, a także tusz cielęcych to t...
Mięso przepiórcze znane jest na świecie od czasów starożytnych Egipcjan, kiedy to uznawano i wierzono w jego magiczną moc uzdrawiania, a także serwowano na stołach bogaczy egipskich. Do Polski przywędrowało dopiero w latach 60 XX wieku.&nbs...
Gdyby istniała ankieta dotycząca najsmaczniejszych dodatków do kanapek, niewątpliwie wędliny zajęłyby w niej dominującą pozycję. Nie ma drugiego tak popularnego produktu spożywczego. Włosi znani są z salami i szynki parmeńskiej, Hiszpani z chorizo i pata negra a Polac...
Wędliny tradycyjne od lat znajdują stałe miejsce zarówno na domowych stołach Polaków, a także świetnie sprawdzają się jako uroczyste menu podczas wystawnych bankietów, wesel, czy też balów. Nikt w momencie organizacji takiej i...
Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Hańderek” po raz kolejny został doceniony za jakość i smak swoich produktów.
To niebywały sukces firmy! Eksperci ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń Polskie” uhonorowal...
Staropolskie wyroby… z tęsknoty za tradycją
Masarnia „Staropolska Strzecha” to firma czerpiąca z najlepszych zwyczajów polskiej kuchni. Powstała z miłości do tradycji wędliniarskich, kultywowanych w rodzinie założyci...
Na Śląsku nie tylko kopalnie węgla
Pochodzenie nazwy Śląsk, krainy zamieszkiwanej już od starożytności budzi wielkie dyskusje. Jedni uważają, że pochodzi ona od nazwy rzeki Ślęzy, drudzy twierdzą, że nazwa terenu ma ścisły związek ze słowem „ślęg” względnie &bd...
Parówki to ulubione danie mięsne dzieci, ale nie tylko, bo jedzą je także dorośli. Parówki w wersji light, zwłaszcza takie, które zawierają niewielką zawartość tłuszczu są najczęściej wybierane przez osoby dbające o zdrowy tryb życia a także będące na...