Artykuły w kategorii: Mięso i wędliny dla handlu i gastronomii
Z Polski w styczniu 2015 r. wywieziono (w ekwiwalencie miÄ™sa) 51 tys. ton żywca, miÄ™sa, tÅ‚uszczów i przetworów wieprzowych, o 17% mniej niż przed rokiem. ZmalaÅ‚ eksport trzody chlewnej, miÄ™sa i tÅ‚uszczów, a nieznacznie zwiÄ™kszyÅ‚ siÄ™ eksport przet...
PóÅ‚tusze wieprzowe sÄ… ważnym elementem przemysÅ‚u miÄ™snego ze wzglÄ™du na różnorodność otrzymywanych w wyniku ich rozbioru części zasadniczych, jak np.: karkówka, schab, szynka, Å‚opatka, boczek, żeberka czy golonki. Dużą rolÄ™ odgrywa w tym ...
Polska zaczyna być ostatnio zaliczana do czoÅ‚owych producentów królików miÄ™snych
w Europie. DziewięćdziesiÄ…t procent miÄ™sa z królika jest wysyÅ‚ana na eksport. Polacy Å›rednio zjadajÄ… okoÅ‚o 0,4-0,5 kg miÄ™sa króliczego na osobÄ™, podczas gd...
Opublikowany: 18.06.2015
Kategorie:
Artykuły,
Mięso i wędliny dla handlu i gastronomii,
Nowości produktowe w branży mięsnej,
mięso,
królik,
Zakłady mięsne,
rozbiór mięsa,
ubojnia,
Etykiety:
mięso,
królik,
MiÄ™so, które spożywamy na co dzieÅ„ ma ogromy wpÅ‚yw, na nasze zdrowie, a także na jakość wÄ™dlin, które z niego sÄ… wyrabiane.
Zaufanie do dostawcy jest obecnie kluczowe i decyduje o dobrej oraz dÅ‚ugofalowej wspóÅ‚pracy. Wszystkie pozwolenia, cert...
MaÅ‚opolska to w dużej mierze obszary górzyste. Górale, jako ludzie blisko zwiÄ…zani z naturÄ…, czÄ™sto spożywali posiÅ‚ki na Å›wieżym powietrzu. I zimÄ…, i latem piekli nad ogniskiem aromatyczne kieÅ‚baski, jednak idÄ…c z duchem czasu, jak wszyscy zaczÄ™li korzystać z t...
Przed wyjazdem na wakacje, szczególnie w towarzystwie dzieci warto zastanowić siÄ™, co spakujemy do plecaków i bagażu podrÄ™cznego. Każdy rodzic zaÅ›wiadczy, że w podróż bliskÄ… lub dalekÄ… powinniÅ›my zabrać „maÅ‚e co nieco” – bowiem gÅ‚&oacut...
WÄ™dliny regionalne w ostatnich latach podbijajÄ… rynek miÄ™sny. Dzieje siÄ™ tak dlatego, że każdy region specjalizuje siÄ™ w produkcji charakterystycznych dla niego wÄ™dlin, których receptury pochodzÄ… zwykle sprzed dziesiÄ…tek lat i w niezmienionej lub podobnej formie ut...
Zdj. Kiełbasa swojska - Markam
W koszyczku i na wielkanocnym stole nie może zabraknąć kilku tradycyjnych potraw i przysmaków. Jednym z nich jest kieÅ‚basa, którÄ… serwuje siÄ™ na różne sposoby.
Jednak, aby każda z przygotowanych potraw miała od...
Masarnia „Staropolska Strzecha” to firma czerpiÄ…ca z najlepszych zwyczajów polskiej kuchni. PowstaÅ‚a z miÅ‚oÅ›ci do tradycji wÄ™dliniarskich, kultywowanych w rodzinie zaÅ‚ożycieli od pokoleÅ„. Zbiory receptur wywodzÄ…ce siÄ™ z poc...
PóÅ‚tusze wieprzowe w polskim przetwórstwie miÄ™snym wykorzystywanie sÄ… do produkcji, wÄ™dzonek, kieÅ‚bas, podrobów. Z rozbioru póÅ‚tuszy produkuje siÄ™ także Å›wieże elementy miÄ™sa takie jak szynka, schab, Å‚opatka, karczek - sprzedawane w sklepach...