Artykuły w kategorii: Artykuły
Baranina i jagnięcina – trzy góralskie prawdy
„Baranina jest twarda i brzydko pachnie” - to prawda, ale jest to tzw. trzecia prawda góralska, czyli g… prowdo. Ten przesąd pokutuje u nas jeszcze od czasów PRL-u, kiedy to z...
Podczas tegorocznych targów Polagra Food, w dniach 8-10 maja, odbędzie kolejna edycja Ogólnopolskiego Forum Rzeźnictwa - Wędliniarstwa - Kuchmistrzostwa. To będą 3 dni, których głównym bohaterem będzie mięso wieprzowe.
Forum ma na celu wsk...
Piąta edycja WorldFood Warsaw za nami!
Wokół nas wiosna, czas nowej energii, rozwoju i wzrostu – co znalazło również odbicie
w kondycji i skali naszych targów. Po raz kolejny miło nam jest stwierdzić, że rośniemy - dzięki Państwu i raze...
Na globalnym rynku handlu towarami rolno-spożywczymi potrzebne są polskie podmioty, które będą oferować rolnikom godziwą zapłatę za ich produkty rolno-spożywcze. Będą to swego rodzaju pośrednicy między rolnikiem a konsumentem. Szukamy rozwiązań prawnych, które poz...
Anna Łydek: Na czym polega działalność Polskiej Izby Produktu Lokalnego ?
Izabella Byszewska: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego powstała w 2004 r. i zrzesza producentów żywności regionalnej i tradycyjnej. Obecnie Izba ma ponad 200 członków. Są nimi p...
Rozmowa z Januszem Pasternakiem – członkiem zarządu i menedżerem firmy Kamir Mak.
Remigiusz Zagraba: Firma Kamir Mak Sp. z o.o. obchodziła w 2017 r. 25-lecie swojej działalności. Specjalizujecie się w logistyce głównie świeżego mięsa i wędlin na obszarze...
Singapurskie władze weterynaryjne (AVA) poinformowały 20 kwietnia br. w piśmie skierowanym do polskiego Głównego Lekarza Weterynarii o zakończeniu procesu uzgodnień certyfikatu zdrowia dla polskiego mięsa drobiowego, eksportowanego do Singapuru oraz o udzieleniu zgody na...
Ceny bydła rzeźnego w Polsce ulegają niewielkim obniżkom. W okresie 2–8.04.2018 r. (według danych ZSRIR MRiRW) za 1 kg żywcawołowego dostawcy uzyskiwali średnio 6,79 złwobec 6,80 zł w ostatnim tygodniu marca b...
1. Nie kieruj się wyłącznie ceną zakupu – przy wyborze agregatu chłodniczego należy sprawdzić konkurencyjne oferty przy tych samych lub podobnych warunkach pracy (temperatury pracy, otoczenia, wydajności). Różni producenci podają w s...
Ceny żywca wieprzowego w Polsce od trzech tygodni są stabilne. W dniach 2–8.04.2018r. (według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) za trzodę chlewną dostawcom płacono średnio...