Artykuły w kategorii: Artykuły
Jakie fartuchy najlepiej sprawdzą się w sklepie mięsnym lub zakładzie przetwórstwa mięsnego?
Jednym z najlepszych obecnie rozwiązań będą z pewnością fartuchy wykonane z folii polietylenowej, nie tylko ze względu na jakość, ale przede wszystkim wygodne z...
fot.pixabay
Jakie dokumenty i zezwolenia będą potrzebne do otwarcia sklepu mięsnego?
Każdy zakład produkcji żywności lub wprowadzający żywność do obrotu podlega obowiązkowi zatwierdzenia i rejestracji w rejestrze prowadzonym przez państwowego powiatowego inspektora sanit...
Jakie produkty na piknik?
Upalne słońce, wysokie temperatury z tym głównie kojarzą nam się udane wakacje. Woda, piasek i zielone pełne kwiatów łąki to emocje, które większość z nas kojarzą się pozytywnie i stanowią odskocznie od codziennych obow...
Lato 2019, a w nim hit wędliniarski ze słonecznej Italii!
Dla tych wszystkich, którzy dbają o siebie i swoich bliskich, prosto z Włoch dotarło do Polski prawdziwe salami i do tego z mięsa jelenia. Salami z obniżoną zawartoś...
Jakie pytania zadają dzisiaj najczęściej klienci, kupujący mięso i wędliny z drobiu ?
Do najczęstszych pytań można zaliczyć czy mięso z kurczaka jest zdrowe i bezpieczne? Odpowiedź nie jest łatwa, warto jednak zwrócić uwagę, skąd pochodzi i jak przebieg...
W dzisiejszych czasach trudno o prawdziwą, polską i naturalną kiełbasę. Często posiadają one bardzo małą zawartość mięsa i dużo sztucznych składników. Jeśli wieprzowina znajduje się dalej niż na drugim miejscu w składzie wędliny to nie warto jej wybierać.
Kiełbasa ...
Sklep mięsny — wymagania 2019 r.
Jakie jeszcze wymagania należy spełnić, otwierając sklep lub stoisko mięso — wędliny?
Przede wszystkim odpowiednią ilość urządzeń wodnych, umożliwiającą higieniczne prowadzenie wszystkich działań, przyjmuje się, że na sklepie ...
Zakłady Mięsne SKIBA zostały zwycięzcą w kategorii „Artykuły spożywcze / producenci żywności” w konkursie organizowanym przez „Dziennik Bałtycki". Kapituła przyznająca nagrody składała się z przedstawicieli świata biznesu, instytucji branżowych, urzędu...
O przenośnikach taśmowych spożywczych w produkcji żywności rozmawiamy z Piotrem Królikowskim z firmy AutomaTech, producentem przenośników taśmowych, rolkowych do mięsa świeżego i mrożonego; kujawsko-pomorskie.
Jakie zastosowanie mają przenośniki transportowe ...
Wentylacja w sklepie mięsnym
Właściwa wentylacja pomieszczeń powietrza powinna zapewniać odpowiednią wielkość wymiany powietrza. Wentylacja i stan techniczny instalacji powinny być zgodne z przepisami prawa i Polskimi Normami. Ponadto należy przewidzieć odciągi miejscowe &...