Artykuły w kategorii: Artykuły
fot.pixabay
Francuzi jako pierwsi zapragnęli stworzenia przepisów chroniących regionalne specjały. Zabezpieczenie produktów przed przywłaszczeniem nazwy lub podrobieniem ma informować klientów o szczególnych właściwościach kupowanych artykuł&oac...
fot. Andrzej Piechocki
W sporcie udany start, to nawet połowa sukcesu. Nie inaczej jest w biznesie. Już w pierwszym roku działalności P. Z. PANEPOL Spółka z o. o. w Wysogotowie koło Poznania wyróżniona została Złotym Medalem Międzynarodowych Targów Poz...
Od wielu lat rynek polski zalewany jest mięsem z krajów unijnych. Jednak producenci wędlin zdają sobie sprawę, że właściwy dobór półtuszy to klucz do smacznych wyrobów. Tuczniki z polskich hodowli, karmione i chowane w sposób naturalny, w&n...
27 lutego br. w siedzibie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa odbyło się seminarium z delegacją z Ukrainy. KOWR reprezentowała Zastępca Dyrektora Generalnego Monika Tyska, zaś stronę ukraińską Zastępca Ministra Polityki Rolnej i Gospodarki Żywnościowej Ukrainy Olena Kowalowa. ...
fot.pixabay
Kebab wołowy halal - jedyny taki. Czyli oryginalny i smaczny.
Wołowina to jedno z najbardziej wartościowych i smakowitych mięs. Charakteryzuje ją przede wszystkim bogactwo wartości odżywczych mi.in. witaminy B12, warto podkreślić, że nie w...
Remigiusz Zagraba: Minął właśnie rok od momentu jak 1 lutego 2018 roku, firmę Maga producenta maszyn klipsujących, klipsów i pętelek oraz maszyn rozbijających mięso dla gastronomii przejęła firma Beck Fastener Group, jeden z największych dotychczasowych klien...
Remigiusz Zagraba: Polska jest siódmym producentem wołowiny pod względem wielkości produkcji w UE. Jakie aspekty decydują o popularności tego mięsa, jeśli chodzi o eksport ?
Jacek Zarzecki: Jednym z podstawowych czynników jest cena, kt...
„Ślōnskie szpecyjały” to produkty już od ponad 35 lat sygnowane nazwiskiem Berger - rodzinną firmą związaną ze śląskim miastem Rydułtowy. Doskonała znajomość niepowtarzalnego smaku domowych wędzonek zaowocowała kolejnym tradycyjnym wyrobem w ofercie marki. Wędzon...
Na przełomie stycznia i lutego 2019 r. w krajowych zakładach drobiarskich wzrosły ceny mięsa drobiowego. Tuszki kurcząt zbywano przeciętnie po 4,75 zł/kg, o 3,5% drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 1 gr/kg drożej niż przed miesiącem. Za tuszki indyków trzeba było zap...
W dniach 28.01 – 3.02.2019 r. za kurczęta brojlery dostawcy uzyskiwali przeciętnie 3,18 zł/kg, a za indyki – 5,60 zł/kg. W obu przypadkach był to poziom cen o około 1% wyższy niż tydzień wcześniej oraz zbliżony do uzyskanego przed miesiącem. W odniesieniu do notowań...