Artykuły w kategorii: Artykuły
W tym roku po raz pierwszy część rolników sporządza plany nawożenia azotem.
Przepisy unijne wskazują na konieczność ochrony wód przed zanieczyszczeniami powodowanymi przez azotany pochodzenia rolniczego. W Polsce przyjęto specjalny program działań mających...
Jak zapewnić rozwój polskiego rolnictwa, a jednocześnie wskazywać to, co tym rozwojem ma być? Jakie działania można podejmować przy małej liczbie narzędzi i przestrzeganiu unijnych zasad nieingerencji w rynek? To tematy, o których minister Jan Krzysztof Ardanowski...
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zapraszają 11 maja br. na Piknik Poznaj Dobrą Żywność, który odbędzie się na terenie warszawskiego Toru Wyścigów Konnych Służewiec.
Podczas Pikniku prezentowana będzie polska żywność wy...
Na rynku krajowym od początku lutego br. drożeje żywiec wieprzowy. W zakładach objętych Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 8–14 kwietnia 2019 r. cena trzody chlewnej przeciętnie wynosiła 5,80 zł/kg i była o 7% wyższa niż w poprzednim...
Niesprzyjające warunki pogodowe odnotowano w kwietniu br. z uwagi na bardzo niskie opady na bardzo dużej powierzchni Polski. IUNG na bieżąco monitoruje sytuację pod katem wystąpienia suszy.
- Generalnie mamy sytuację trudną, ale może się ona jeszcze radykalnie zmienić &nda...
Polacy uwielbiają mięso i wędliny. Ponad 90% Polaków deklaruje, że są mięsożercami. Choć grupa wegetarian i wegan z każdym rokiem się powiększa, szczególnie wśród najmłodszych generacji wiekowych, to i tak osób spożywających mięso regularnie w najbli...
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów dotyczących łatwiejszej identyfikacji produktów wytworzonych z polskich surowców, pragnie przypomnieć, że od dnia 1 stycznia 2017 r. obowiązują przepisy w tym zakresie (ustaw...
Główny Lekarz Weterynarii informuje o potwierdzeniu wystąpienia 2019/824-2019/903 przypadku afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików na terytorium Polski, na podstawie wyników badań otrzymanych z krajowego laboratorium referencyjnego ds. ASF w dniach 8 kwie...
Olympia PRO nowa generacja maszyn ułatwiająca pakowanie produktów na tackach.
Olympia Pro System pakowania na tackach z systemem MAP i SKIN wykorzystywany jest z powodzeniem przez producentów mięsa i jego przetworów. Większe zakłady przetwórcze ...
fot.ZM Poliwczak
Zakład Mięsny POLIWCZAK z Mysłowic to firma, która zyskała uznanie klientów dzięki wyśmienitym produktom wędliniarskim. Obecnie firma poszerzyła swoją ofertę o kolejny smakołyk drobiowy:
PALUSZKI DROBIOWE
To absolutna nowość firmy POLIW...