Artykuły w kategorii: Artykuły
Wyniki polskiego eksportu drobiu w 2017 r. były determinowane ograniczeniem możliwości sprzedaży do niektórych krajów trzecich, które wprowadziły zakaz importu na skutek występowania wirusa grypy ptaków. Jednocześnie utrzymanie konkurencyjności cenowej i jakośc...
Od 2013 r. na polskim rynku obserwowany jest wzrost dostaw żywca rzeźnego do skupu.W 2017 r., według wstępnych danych GUS, zakłady mięsne w Polsce skupiły 5,6 mln ton żywca, o 6,5% więcej niż w 2016 r. Największy udział w łąc...
W dniach 16–22.04.2018 r. krajowa cena żywca wołowego nie uległa zmianie w odniesieniu do 15 tygodnia 2018 r. i średnio wyniosła 6,86 zł/kg. Był to poziom nieznacznie wyższy (o 0,3%) od uzyskanego przed miesią-cem oraz o 7% wyższy...
Remigiusz Zagraba: Spółdzielnia Spożywców Społem w Lidzbarku Warmińskim prowadzi działalność handlową i produkcyjną od ponad 70 lat. Jakie czynniki decydują o tym, że pomimo ogromnej konkurencji dzisiaj na rynku, można w Państwa sklepach każdego dnia z...
Władze Tajwanu uznały Polskę za kraj wolny od epidemii grypy ptaków (HPAI). Ogłoszenie w tej sprawie zostało opublikowane przez Radę Rolnictwa Yuanu Wykonawczego 19 kwietnia 2018 r.
Zgodnie z informacją uzyskaną od służby weterynaryjnej Tajwanu BAPHIQ dopuszczony zosta...
W ministerstwie rolnictwa i rozwoju wsi odbyło się 27 kwietnia piąte spotkanie w sprawie Strategii rozwoju sektora wołowiny „Wołowina 2022”.
W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele Rady Sektora Wołowiny, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Instytutu...
Co powinno znaleźć się na etykiecie?
Każdy wyrób spożywczy znajdujący się w obrocie musi być dokładnie opisany.
Umożliwienie konsumentom poprawnej identyfikacji produktu stanowi jedno z najistotniejszych wymagań przepisów prawa żywnościowego. Prawi...
Baranina i jagnięcina – trzy góralskie prawdy
„Baranina jest twarda i brzydko pachnie” - to prawda, ale jest to tzw. trzecia prawda góralska, czyli g… prowdo. Ten przesąd pokutuje u nas jeszcze od czasów PRL-u, kiedy to z...
Podczas tegorocznych targów Polagra Food, w dniach 8-10 maja, odbędzie kolejna edycja Ogólnopolskiego Forum Rzeźnictwa - Wędliniarstwa - Kuchmistrzostwa. To będą 3 dni, których głównym bohaterem będzie mięso wieprzowe.
Forum ma na celu wsk...
Piąta edycja WorldFood Warsaw za nami!
Wokół nas wiosna, czas nowej energii, rozwoju i wzrostu – co znalazło również odbicie
w kondycji i skali naszych targów. Po raz kolejny miło nam jest stwierdzić, że rośniemy - dzięki Państwu i raze...