Artykuły w kategorii: Artykuły
Wielkanoc to wyjątkowy świąteczny czas, kiedy na stole musi być obficie. Po długiej nieobecności powracają na nie jaja zdobione różnymi technikami oraz przede wszystkim mięsa w przeróżniej odsłonie. Podwędzane, naturalne o tradycyjnym smaku, wykonane z najlepszej ...
W 2017 r. z Polski wyeksportowano 1,4 mln ton produktów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek), było to o 10% więcej niż przed rokiem. Przychody uzyskane z eksportu w 2017 r. były o 7% większe i wyniosły 2,2 mld EUR niż w 2016 r. Z kolei import produktów drobiowy...
MPiT informuje, że Konstytucja Biznesu - najbardziej kompleksowa reforma prawa gospodarczego od prawie 30 lat - została podpisana przez Prezydenta Andrzeja Dudę. Konstytucja Biznesu to pakiet 5 ustaw zmieniających polską rzeczywistość biznesową. Nowe przepisy mają na celu przed...
Główny Lekarz Weterynarii informuje o potwierdzeniu wystąpienia 1665-1730 przypadku afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików na terytorium Polski, na podstawie wyników badań otrzymanych z krajowego laboratorium referencyjnego ds. ASF w dniach 13-18 marca 20...
Wołowina należy do mięs czerwonych, a jej walory smakowe znane są na całym świecie. Ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Różnorodność elementów wołowych pozyskanych z tuszy, daje możliwość przygotowania ciekawych potraw. Za mięsem wołowym przemawi...
W okresie 5- 11 marca, kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano przeciętnie po 13,72 zł/kg, o 1% taniej niż tydzień wcześniej oraz nieco (o 3 gr/kg) taniej niż na początku lutego br. Był to jednak poziom cen o 7% wyższy niż przed rokiem.
...
Już po raz piąty zostanie zorganizwoana konferencja prasowa „Stół Wielkanocny dla dziennikarzy krajowych i zagranicznych”. Spotkanie organizowane jest w ramach akcji promującej polskie mięso i jego przetwory pn. "Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradyc...
Remigiusz Zagraba: Które rasy świń są najpopularniejsze w hodowlach na terenie Polski i co je charakteryzuje?
dr inż. Tadeusz Blicharski: Najbardziej popularne są rasy białe: polska biała zwisłoucha i wielka biała polska. Jak wskazują badania konsumentów i labor...
Obserwowany jest wzrost cen zbytu tuszek drobiowych, który rozoczął się pod koniec lutego br. W dniach 5–11.03.2018 r. tuszki kurcząt sprzedawano średnio po 5,76 zł/kg, o 1% drożej niż tydzień wcześniej, o 5% drożej niż przed miesiącem. Z kolei śre...
W okresie 5–11 marca 2018 r. za brojlery płacono przeciętnie 3,46 zł/kg, o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% więcej niż przed miesiącem. Z kolei cena indyków średnio wynosiła 4,62 zł/kg i była o 1% niższa niż tydzień wcześniej. Żywiec ...