Artykuły w kategorii: Artykuły
Wędzenie to jeden z ważniejszych etapów przy produkcji wędlin i wyrobów mięsnych. Jakość wędlin zależy w dużej mierze od właściwych warunków klimatycznych panujących w komorze wędzarniczej i zapewnienia odpowiedniego procesu wędzenia. Obróbka w...
Remigiusz Zagraba: Prowadzicie Państwo działalność w zakresie dystybucji mięsa i wędlin od prawie 20 lat. Proszę powiedzieć, do kogo kierujecie ofertę?
Mateusz Dopieralski: Oferta hurtowni skierowana jest przede wszystkim do lokalnych pensjonatów, restauracji, kt&oa...
Mięso z kaczki – domena restauracji!
Polskie kaczki hodowlane były jeszcze do niedawna ptakami wędrownymi. W większości bowiem odlatywały na eksport. Ta sytuacja powoli się zmienia i coraz więcej kaczek pozostaje w kraju. Jest to w dużym stopniu zasługa restauracji (...
W dniu 22.11.2017 r. weszło w życie rozporządzenie Rady Ministrów zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i sposobów realizacji niektórych zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Wprowadza ono możliwość udzielania ...
Coraz częściej najważniejszym kryterium wyboru dostawcy mięsa jest jakość a niska cena, na szczęście, odchodzi do lamusa. Wielu producentów wędlin, handlowców i konsumentów jest dzisiaj świadomych siły, jaką daje produkt oparty na wysokiej klasie suro...
Opublikowany: 02.12.2017
Kategorie:
Artykuły,
Mięso i wędliny dla handlu i gastronomii,
cielęcina,
wieprzowina,
wołowina,
Zakłady mięsne,
rozbiór mięsa,
ubojnia,
Etykiety:
wieprzowina,
wołowina,
ubojnie,
W dniach 13–19 listopada 2017 r. zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy płaciły dostawcom średnio 4,63 zł/kg wobec 4,65 zł/kg tydzień wcześniej. Z kolei cena trzody chlewnej była o 4%...
W dniach 21-24 listopada 2017 r. w Polsce przebywali audytorzy chilijskiego urzędu Servicio Agrícola y Ganadero (SAG), których zadaniem było ocenienie systemu produkcji mięsa wołowego w UE pod kątem zapewnienia bezpieczeństwa żywności w zakresie występowania gąbcz...
W dniach 13-19.11.2017 w Polsce ceny żywca wołowego plasowały się na poziomie ok. 6,71 zł/kg. Cena ta była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% wyższa niż przed miesiącem.
Za żywiec wieprzowy płacono przeciętnie 4,63 zł/kg wobec 4,65 zł/kg tydzień wcześniej. Cena t...
29 listopada odbyło się spotkanie między sekretarzem stanu Jackiem Bogucki a grupą przedstawicieli sektora rolnego z województwa podlaskiego.
Wśród gości byli głównie rolnicy, ale również przedsiębiorcy, przetwórcy i przedstawiciele szeroko ...
Strona chińska służb weterynaryjnych (AQSIQ) KRD-IG zawiadamia, że chiński rynek został otwarty na import mięsa drobiowego z Polski.
Jest to kluczowa wiadomość dla polskiego rolnictwa i wielka szansa dla polskich producentów drobiu. Otwarcie rynku chińskiego jest efekt...