Artykuły w kategorii: Artykuły
Klientami sklepów mięsnych są zarówno osoby starsze, w średnim wieku, młodzież oraz dzieci. Osoby w podeszłym wieku oraz w wieku średnim, chętniej podczas zakupów wysłuchują porady sprzedawcy, co do asortymentu produktów jakim dysponuje sklep. Młodzi...
Dość surrealistycznych nazw mięsa i produktów mleczarskich! Europejskie organizacje reprezentujące sektor hodowli otwierają kampanię przeciwko nadużywaniu nazw mięsa
Zdj. pixabay.com
Debata na temat stosowaniu nazw mięsa i produktów mleczarskich do określani...
Remigiusz Zagraba: Firma Atlantis -Pak to niewątpliwie lider innowacyjnych rozwiązań w dziedzinie opakowań. Pierwszą osłonkę wyprodukowaliście w 1993 r., a Państwa produkty obecne są już w 90 krajach na całym świecie, zatrudniacie ponad 2500 pracowników, byliście wyst...
W ostatnich tygodniach branża mięsna, a szczególnie hodowcy trzody chlewnej, są atakowani w mediach elektronicznych i społecznościowych. Najczęstsze argumenty mają związek z dobrostanem zwierząt. Niestety bardzo często autorzy tych publikacji z niewiedzy albo ze złej wol...
Kurczak czy indyk: który rodzaj mięsa wybrać?
W dzisiejszych czasach coraz większą uwagę przykładamy do tego, co jemy. Białe mięso niezaprzeczalnie stanowi podstawę większości diet. Różnorodność drobiu sprawia, że wiele osób zastanawia się nad...
Strona ukraińska wydała decyzję o rozszerzeniu restrykcji importowych o województwo dolnośląskie. Obecnie zakazem eksportu z powodu ASF objętych zostało 8 województw, tj.: podlaskie, mazowieckie, lubelskie, warmińsko-mazurskie, podkarpackie, lubuskie wielkopolskie...
Według kazachskiej agencji informacyjnej Kazinform, minister rolnictwa tego kraju Saparkhan Omarov stwierdził podczas tzw. „godziny rządowej” w mieście Majlis, że produkcja mięsa znacznie wzrosła w całym roku 2019 oraz w pierwszym kwartale 2020 w stosunku do roku 20...
Republika Południowej Afryki jest konkurencyjna cenowo w światowym przemyśle drobiarskim i produkuje kurczaka z szóstą najniższą ceną za kilogram na świecie. Wprowadzenie nowego planu biznesowego dla sektora drobiu w kraju, ogłoszonego przez Departament Handlu i Prz...
Chiny zobowiązały się do stopniowego zakazywania uboju i sprzedaży żywego drobiu na rynkach żywności, co zostało przyjęte z zadowoleniem przez zwolenników praw zwierząt w kontekście pandemii koronawirusa.
Informacja pojawiła się w czasie, gdy Chiny intensyfikują kontro...
Kaczka czy gęś: dania przodków w nowych odsłonach
Coraz więcej restauracji decyduje się na to, aby powrócić do przepisów naszych przodków. Zarówno kaczka, jak i gęś, stanowią podstawę kuchni staropolskiej, którą ceni wielu zn...