Artykuły w kategorii: Artykuły
Artykuł reklamowy
Kuchnia śląska po mistrzowsku
Tradycyjne potrawy śląskie miały przede wszystkim zapewnić siłę do pracy pod ziemią. Były więc sycące, ale też smaczne, aby górnik mógł w dobrym humorze pójść do roboty. Śląską kuchnię kształtowały pols...
Zdj. Pixabay.com
Kiedy możemy używać takich nazw jak „domowy”, „swojski”, „tradycyjny”?
Obecnie na rynku spożywczym panuje trend na zdrowe odżywianie. Konsumenci coraz chętniej kupują zdrową żywność, popularnością cieszą się w...
Jak podaje Gazeta Wrocławska już w najbliższy czwartek tj. 17 maja o godzinie 7:00. przy ul. Parafialnej 60 otwarty zostanie sklep sieci Lidl. Dyskont zachęca do zakupów i kusi promocyjnymi cenami oraz wspólnym grillowaniem. Będzie również darmowa kawa. Now...
Wyniki polskiego eksportu drobiu w 2017 r. były determinowane ograniczeniem możliwości sprzedaży do niektórych krajów trzecich, które wprowadziły zakaz importu na skutek występowania wirusa grypy ptaków. Jednocześnie utrzymanie konkurencyjności cenowej i jakośc...
Od 2013 r. na polskim rynku obserwowany jest wzrost dostaw żywca rzeźnego do skupu.W 2017 r., według wstępnych danych GUS, zakłady mięsne w Polsce skupiły 5,6 mln ton żywca, o 6,5% więcej niż w 2016 r. Największy udział w łąc...
W dniach 16–22.04.2018 r. krajowa cena żywca wołowego nie uległa zmianie w odniesieniu do 15 tygodnia 2018 r. i średnio wyniosła 6,86 zł/kg. Był to poziom nieznacznie wyższy (o 0,3%) od uzyskanego przed miesią-cem oraz o 7% wyższy...
Remigiusz Zagraba: Spółdzielnia Spożywców Społem w Lidzbarku Warmińskim prowadzi działalność handlową i produkcyjną od ponad 70 lat. Jakie czynniki decydują o tym, że pomimo ogromnej konkurencji dzisiaj na rynku, można w Państwa sklepach każdego dnia z...
Władze Tajwanu uznały Polskę za kraj wolny od epidemii grypy ptaków (HPAI). Ogłoszenie w tej sprawie zostało opublikowane przez Radę Rolnictwa Yuanu Wykonawczego 19 kwietnia 2018 r.
Zgodnie z informacją uzyskaną od służby weterynaryjnej Tajwanu BAPHIQ dopuszczony zosta...
W ministerstwie rolnictwa i rozwoju wsi odbyło się 27 kwietnia piąte spotkanie w sprawie Strategii rozwoju sektora wołowiny „Wołowina 2022”.
W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele Rady Sektora Wołowiny, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Instytutu...
Co powinno znaleźć się na etykiecie?
Każdy wyrób spożywczy znajdujący się w obrocie musi być dokładnie opisany.
Umożliwienie konsumentom poprawnej identyfikacji produktu stanowi jedno z najistotniejszych wymagań przepisów prawa żywnościowego. Prawi...