Artykuły w kategorii: Artykuły
W 2019 r. w porównaniu do 2018 r. spożycie artykułów mięsnych spadło o 3,1 kg do 77,1 kg na mieszkańca. Zadecydował o tym spadek konsumpcji mięsa wieprzowego, przy wzroście konsumpcji mięsa drobiowego i wołowego. Ocenia się, że w 2019 r. w wyniku spadku produkcji i...
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowego Instytutu Badawczego na podstaie przeprowadzonych analiz ocenia, że w 2021 r. eksport żywca, mięsa, podrobów, tłuszczów i przetworów wieprzowych, prawdopodobnie będzie większy niż w 2020 r. ...
Znamy już wiele różnych typów diet, sposobów żywienia się, tego, z czego rezygnować, a co dodać do naszego jadłospisu. W ostatnim czasie na popularności zyskuje różne diety m.in. ketogeniczna, czy fleksitariańska. Powstają kolejne wersje, sposoby, kt...
Opublikowany: 30.08.2021
Kategorie:
Artykuły,
Mięso i wędliny dla handlu i gastronomii,
Handel / Gastronomia,
baranina,
cielęcina,
drób - kurczęta,
dziczyzna,
gęś,
indyk,
inne,
jagnięcina,
kaczka,
królik,
strusina,
wieprzowina,
wołowina,
Etykiety:
Z przedstawionych przez Biuro Analiz i Strategii KOWR danych wynika, że w pierwszym półroczu 2021 r. przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej mięsa, przetworów mięsnych oraz żywca były o 3% wyższe niż rok wcześniej i wyniosły 3,2 mld EUR ...
Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowego Instytutu Badawczego na podstawie danych GUS w 2020 r. podaje, że krajowa hodowla trzody chlewnej (zbilansowana handlem zagranicznym) wynios...
Jak podaje Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowego Instytutu Badawczego według USDA w 2020 r. światowa produkcja wieprzowiny wyniosła 96,7 mln ton i była o 5,2% mniejsza niż w 2019 r. Podstawową przyczyną jej spa...
Jak podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy w 2020 roku wartość produkcji sprzedanej firm przemysłu mięsnego wyniosła ok. 60 mld zł i była o ok. 1% mniejsza niż w 2019 r. Mniejsze były uboje trzody chlewnej ...
Dwa nurty, które zajmują czołowe miejsce podczas produkcji mięsa oraz wyrobów mięsnych to naturalność i lokalność. Dlatego też większość producentów z tego segmentu stara się w jak najlepszy sposób wpisać w obowiązujący trend po to, aby spełnia...
W Polsce, w kwietniu 2021 r. ceny detaliczne mięsa i jego przetworów osiągnęły poziom o 4,2% wyższy niż w grudniu 2020 r. Ceny mięsa wołowego wzrosły o 2,5%. Ceny detaliczne mięsa wieprzowego o 5,2%, a drobiowego o 17,4%. Wędliny i pozostałe przetwory mięsne ...
Wędzona w gorącym dymie z drewna bukowo-olchowego. Szynka Swojska od Chłopa, to jeden z najbardziej znamienitych wyrobów w ofercie naszej firmy. Szynka ta jest wyjątkowo krucha, delikatna, o wyraźnym, a jednocześnie subtelnym smaku.
Swoje wyj...