Artykuły w kategorii: Artykuły
W okresie 12-18 marca 2018 r. cena mięsa wieprzowego uległa obniżeniu. Półtusze wieprzowe zbywano przeciętnie po 6,85 zł/kg, o 2% taniej niż tydzień wcześniej, ale o 5% drożej niż przed miesiącem.
Źródło: KOWR
 ...
UOKiK skierował do drugiego etapu postępowanie w sprawie przejęcia przez Smithfield Foods kontroli nad Pini Polonia.
- Przedsiębiorcy działają na rynku produkcji i przetwórstwa mięsa.
- W tej sprawie konieczne jest przeprowadzenie badań rynku
Tran...
26 marca 2018 r. odbyło się spotkanie ministrów rolnictwa oraz głównych lekarzy weterynarii państw członkowskich Unii Europejskiej oraz Białorusi, Rosji i Ukrainy z komisarzem UE ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenisem Andriukaitisem.
Genezę tej choroby ...
Wielkanoc to wyjątkowy świąteczny czas, kiedy na stole musi być obficie. Po długiej nieobecności powracają na nie jaja zdobione różnymi technikami oraz przede wszystkim mięsa w przeróżniej odsłonie. Podwędzane, naturalne o tradycyjnym smaku, wykonane z najlepszej ...
W 2017 r. z Polski wyeksportowano 1,4 mln ton produktów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek), było to o 10% więcej niż przed rokiem. Przychody uzyskane z eksportu w 2017 r. były o 7% większe i wyniosły 2,2 mld EUR niż w 2016 r. Z kolei import produktów drobiowy...
MPiT informuje, że Konstytucja Biznesu - najbardziej kompleksowa reforma prawa gospodarczego od prawie 30 lat - została podpisana przez Prezydenta Andrzeja Dudę. Konstytucja Biznesu to pakiet 5 ustaw zmieniających polską rzeczywistość biznesową. Nowe przepisy mają na celu przed...
Główny Lekarz Weterynarii informuje o potwierdzeniu wystąpienia 1665-1730 przypadku afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików na terytorium Polski, na podstawie wyników badań otrzymanych z krajowego laboratorium referencyjnego ds. ASF w dniach 13-18 marca 20...
Wołowina należy do mięs czerwonych, a jej walory smakowe znane są na całym świecie. Ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Różnorodność elementów wołowych pozyskanych z tuszy, daje możliwość przygotowania ciekawych potraw. Za mięsem wołowym przemawi...
W okresie 5- 11 marca, kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano przeciętnie po 13,72 zł/kg, o 1% taniej niż tydzień wcześniej oraz nieco (o 3 gr/kg) taniej niż na początku lutego br. Był to jednak poziom cen o 7% wyższy niż przed rokiem.
...
Już po raz piąty zostanie zorganizwoana konferencja prasowa „Stół Wielkanocny dla dziennikarzy krajowych i zagranicznych”. Spotkanie organizowane jest w ramach akcji promującej polskie mięso i jego przetwory pn. "Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradyc...